Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Βολές Αρμάτων Μάχης από το Δ΄ Σώμα Στρατού



Την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς,  παρακολούθησε βολές αρμάτων μάχης από ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (XII M/Κ ΜΠ «ΕΒΡΟΣ»).

Διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο ετοιμότητας και εκπαίδευσης του προσωπικού και η υψηλή αξιοπιστία των μέσων.










ΠΗΓΗ
http://www.army.gr/default.php?pname=Article&art_id=93644&cat_id=14&la=1

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Το Ιράκ αγόρασε 73 άρματα μάχης T-90S και T-90SK απο την Ρωσία

Το Ιράκ αγόρασε 73 κύρια άρματα μάχης (ΜΒΤαπό τη ρωσική αμυντική βιομηχανία ΟυραλΒαγκονΖαβόντ συμπεριλαμβανομένων T-90S και αρμάτων T-90SK σταθμού διοίκηση και ελέγχου Επιλαρχίας. Αυτή τη στιγμή ο Ιρακινός Στρατός χρησιμοποιεί τα αμερικανικής κατασκευής MBT M1A2 Abrams και τα παλιού τύπου ρωσικής κατασκευής άρματα T-72 και T-55.
Με την προμήθεια των MBT T-90, οι Ιρακινές Ένοπλες Δυνάμεις θα αυξήσουν την ισχύ πυρός των Επιλαρχιών αρμάτων μάχης με τα τελευταίας γενιάς ρωσικής κατασκευής άρματα μάχης.
Τον Ιούλιο του 2008, η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφάλειας (DSCA) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ γνωστοποίησε το επίσημο αίτημα του Ιράκ για την αγορά των MBT M1 Abrams. Μ’ αυτή την προμήθεια, το Ιράκ έγινε ο τέταρτος χρήστης M1 Abrams στην Μέση Ανατολή μαζί με την Αίγυπτο (M1A1),το Κουβέιτ (M1A2) και τη Σαουδική Αραβία (M1A2 SEP).
Το T90S εισήλθε σε υπηρεσία με τον Ρωσικό Στρατό το 1992 και τον Φεβρουάριο του 2001 ο Ινδικός Στρατός υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 310 T90S. Το T90 κατασκευάζεται από την ρωσική βιομηχανία ΟυραλΒαγκονΖαβόντ που έχει έδρα στο Νίζνι Ταγκίλ, στη Ρωσία.

Το T90SK είναι εξοπλισμένο με περισσότερες κεραίες που είναι εγκατεστημένες στην οροφή του πύργου και μια APU (Μονάδα Βοηθητικής Ισχύος) βρίσκεται στο πίσω μέρος του σκάφους.
Το T90 είναι η εξαγωγική έκδοση του MBT T90. Το πρώτο πρωτότυπο του T90 κατασκευάστηκε το 1989 και η μαζική παραγωγή ξεκίνησε το 1992. T90S είναι οπλισμένο με το λειόκαννο πυροβόλο 2A46M των 125 χιλιοστών με ικανότητα να βάλλει τα βασικά πυρομαχικά όπως τα: APDS, HEAT, HE-FRAG αλλά επίσης και τον καθοδηγούμενο αντιαρματικό πύραυλο 9M119 Refleks (Νατοϊκή κωδικοποίηση AT11 Sniper).
Το άρμα T90SK σχεδιάστηκε για την παροχή εντολών διοίκησης και ελέγχου προς τις υφιστάμενες μονάδες, τη διευκόλυνση των τηλεπικοινωνιών με τους ανώτερους διοικητές και να διενεργεί επιχειρήσεις ως οργανικό τμήμα μονάδων και υπομονάδων.
Το άρμα μάχης διοικήσεως είναι παραγωγό του άρματος T90S και διακρίνεται από το σταθμό ασυρμάτου R-168-100 KBE HF, το σταθμό εξοπλισμού πλοήγησης και το περισκόπιο PAB-2M.
Ο κυρίως οπλισμός, τα συστήματα προστασίας, το συγκρότημα ισχύος, η μετάδοση, το σύστημα αναρτήσεως, οι συσκευές παρατήρησης, η συλλογή διέλευσης βαθέως υδάτινου κωλύματος, ο ενσωματωμένος εξοπλισμός αυτοέλεγχου και ο εξοπλισμός εκκαθάρισής ναρκών ειναι παρόμοια με αυτα που διαθέτει το βασικό T90S.

ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2017/07/15/%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%BA-%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B5-73-%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7%CF%82-t-90s-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-t-90sk-%CE%B1%CF%80/

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ (VIDEOS/ PHOTOS)


Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες η Τουρκία έχει απολέσει περί τα 10-15 Leopard-2A4 και Μ-60T Sabre στην περιοχή πλησίον της πόλης Al-Bab. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν από τη γερμανική εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη πηγές της κατασκευάστριας εταιρίας KMW. Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει παραλάβει από τα γερμανικά αποθέματα συνολικά 354 Leopard-2A4 σε δύο διαδοχικές παρτίδες (298 και 56 αντίστοιχα), τα οποία αναβαθμίστηκαν μερικώς από την τουρκική ASELSAN το 2005, χωρίς όμως πρόβλεψη για ενίσχυση της θωράκισης τους με επιπλέον θωράκιση τύπου ERA (Explosive Reactive Armor) για παράδειγμα. Η χρήση των Leopard-2A4 στη Συρία ανέδειξε τις σοβαρές αδυναμίες τους: Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης σχεδιάστηκαν για συμβατικές τεθωρακισμένες επιχειρήσεις επί ανοικτού πεδίου και εναντίων εχθρικών αρμάτων μάχης, όχι για ένα μη γραμμικό και ασύμμετρο σε διάταξη πεδίο μάχης, το οποίο εξελίσσεται διαρκώς εντός αστικών περιοχών.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Leopard-2A4 είναι «άχρηστα». Αυτό σημαίνει ότι ένα άρμα μάχης, το οποίο αναπτύχθηκε το 1985 δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του πεδίου μάχης του 2017! Τότε, το 1985, η έμφαση είχε δοθεί στην ενίσχυση του μπροστινού τόξου του άρματος, με επιπλέον θωράκιση. Ωστόσο οι μαχητές του ISIS φαίνεται ότι κατείχαν το «μυστικό». Γνώριζαν καλά! Ότι τα πλήγματα έπρεπε να γίνουν στα πλευρά ή στο πίσω μέρος του πύργου μάχης, δηλαδή στα ευάλωτα σημεία του Leopard-2A4. Αυτή η γνώση-πληροφορία, σε συνδυασμό με τη χρήση του ικανότατου αντιαρματικού συστήματος Kornet-E και την εμπειρία-πειθαρχία των χειριστών, επέφερα τα πλήγματα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι χρειάζεται χαλύβδινη ψυχραιμία και πειθαρχεία για να αντιμετωπίσει ένα άρμα μάχης, και μάλιστα από την κοντινή απόσταση που προσβλήθηκαν τα τουρκικά Leopard-2A4. Δεν είναι απλή υπόθεση!
Ένα άλλο δίδαγμα από το πάθημα της Τουρκίας στη Συρία είναι η απειρία του Τουρκικού Στρατού και η εμφανείς έλλειψη ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού δόγματος χρήσης τεθωρακισμένων δυνάμεων εντός κατοικημένων περιοχών. Η καρατόμηση πολλών έμπειρων στελεχών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά το πρόσφατο πραξικόπημα έχει πλήξει την εμπειρία των Τούρκων σε σημαντικό βαθμό. Από υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες, από δημοσιογράφους της Τουρκίας, ότι η τακτική χρήση των αρμάτων μάχης είναι παιδαριώδης. Για παράδειγμα, ορισμένα M-60T Sabra χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν ακίνητα σε ανοικτό πεδίο, χωρίς να έχουν λάβει κανένα μέτρο κάλυψης!
ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ ΤΟ ΑΡΜΑ ΜΑΧΗΣ LEOPARD 2A4 ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΩΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΛΑΙΟ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΦΟΝΙΚΟ.
Ένα ακόμα σφάλμα τακτικής που διέπραξαν και συνεχίζουν να διαπράττουν οι Τούρκοι στη Συρία είναι η έλλειψη επαρκούς αεροπορικής κάλυψης και χρήσης δυνάμεων πεζικού. Οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία γίνονται επιλεκτικά και με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών, όχι επιθετικών ελικοπτέρων από τον φόβο απωλειών. Από την άλλη, επίσης λόγω του φόβου απωλειών, η συμμετοχή του πεζικού είναι περιορισμένος. Τον ρόλο αυτό έχουν αναλάβει συριακές δυνάμεις, φίλα προσκείμενες στην Τουρκία, οι οποίες δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένες, με αποτέλεσμα, πολλές φορές, τα τουρκικά άρματα να είναι αναγκασμένα να μάχονται μόνα τους!

ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ VS. ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ: ΑΕΝΑΟΣ ΚΥΚΛΟΣ!

Στο σημερινό πεδίο μάχης οι αρχές που καθορίζουν τον βαθμό επιβιωσιμότητας ενός άρματος μάχης είναι ο μη εντοπισμός του, η μη προσβολή του και η μη διείσδυση της πολεμικής κεφαλής στο εσωτερικό. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η παρουσία προηγμένων συστημάτων ανίχνευσης πολλά νέα τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης ενσωματώνουν χαρακτηριστικά όπως χαμηλή σιλουέτα, πύργο μικρότερων διαστάσεων, λιγότερο θορυβώδεις ερπύστριες, βαφή μείωσης του υπέρυθρου ίχνους κ.ά.
Ωστόσο οι απειλές κατά των τεθωρακισμένων προέρχονται από πολλαπλές πηγές (εχθρικό άρμα μάχης, επιθετικό ελικόπτερο, UAV κ.ά.). Αυτό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων και ικανότερων αντιαρματικών βλημάτων έχουν καταστήσει την προστασία των τεθωρακισμένων δύσκολη υπόθεση. Μια λύση είναι η ενίσχυση της θωράκισης, αλλά η επιπλέον θωράκιση αυξάνει το βάρος, άρα επηρεάζει την ευκινησία, διότι η επιπλέον θωράκιση, χωρίς την ανάλογη αύξηση της ισχύος του κινητήρα, επιφέρει μείωση της τελικής ταχύτητας, ενώ επηρεάζει και τη λειτουργία του συστήματος πέδησης, δηλαδή την σταθερότητα του οχήματος.
Από την άλλη, οι κατασκευαστές αντιαρματικών συστημάτων, έχοντας ως στόχο την εξουδετέρωση των θωρακίσεων τύπου ERA, σχεδίασαν και ανέπτυξαν βλήματα με διπλή πολεμική κεφαλή (η αρχική κεφαλή απενεργοποιεί την θωράκιση ERA και η δεύτερη πραγματοποιεί την διείσδυση), αλλά και βλήματα κάθετης προσβολής (top attack). Αυτές οι εξελίξεις στην αντιαρματική τεχνολογία οδήγησαν στην ανάπτυξη νέων συστημάτων αυτοπροστασίας. Σε πρώτη φάση υιοθετήθηκε η λύση της εγκατάστασης συστήματος προειδοποίησης επερχόμενου βλήματος με στόχο την έγκαιρη εμπλοκή της απειλής με τον κύριο οπλισμό ή τη δημιουργία προπετάσματος καπνού και την ταχεία αποχώρηση από την περιοχή. Εξέλιξη των συστημάτων αυτών είναι τα ενεργητικά συστήματα αυτοπροστασίας.
Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΛΑΘΗ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΖΙΚΟΥ.
 Παρά την εξέλιξη της τεχνολογία αντιαρματικής προστασία πάντα υπάρχει η πιθανότητα ένα βλήμα να διεισδύσει στο εσωτερικό της καμπίνας. Στην περίπτωση αυτή το τεθωρακισμένο έχει να αντιμετωπίσει έκρηξη και φωτιά. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 το σύνολο σχεδόν των τεθωρακισμένων διέθεταν σύστημα ανίχνευσης και καταστολής πυρκαγιάς για το διαμέρισμα του κινητήρα. Σήμερα όλα τα σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης διαθέτουν ολοκληρωμένα συστήματα ανίχνευσης και καταστολής έκρηξης και πυρκαγιάς εγκαταστημένα στην κύρια καμπίνα.
Ο όρος άμεση προστασία αναφέρεται στην επιβίωση του άρματος αφού αυτό έχει δεχθεί προσβολή, ενώ ο όρος έμμεση προστασία αναφέρεται στην αποφυγή της προσβολής. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η ισχύς πυρός και η ευκινησία ήταν οι κύριοι παράγοντες μέτρησης της αποτελεσματικότητας του άρματος. Ο όρος προστασία ήταν ισοδύναμος με την ισχύ της θωράκιση και, αντίστοιχα, η θωράκιση ήταν ισοδύναμη με το πάχος του χάλυβα. Σπονδυλωτή θωράκιση δεν υπήρχε και η αυξανόμενη απειλή έπρεπε να αντιμετωπισθεί με επιπλέον χάλυβα, το βάρος του οποίου περιόριζε την ευκινησία. Για τα σύγχρονα άρματα μάχης σημαντικό ρόλο παίζει η αποφυγή του εντοπισμού και η αποφυγή του πλήγματος. Τα άμεσα πλήγματα που δέχεται ένα τεθωρακισμένο όχημα ή ένα άρμα μάχης διακρίνονται στα καταστροφικά, στα πλήγματα τα οποία ακινητοποιούν το άρμα και στα πλήγματα που έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία του άρματος να εκτελέσει βολή.
Για την πλήρη καταστροφή ενός τεθωρακισμένου είναι απαραίτητο μετά την πλήρη διάτρηση να υπάρξει παραμένουσα ενέργεια. Έχει υπολογισθεί ότι, για βλήματα κινητικής ενέργειας, απαιτείται, μετά τη διάτρηση, παραμένουσα ενέργεια ίση με 25mm θωράκισης για την πρόκληση απωλειών στο πλήρωμα και 25mm θωράκισης για την πρόκληση της έκρηξης των πυρομαχικών. Για βλήματα χημικής ενέργειας, απαιτείται παραμένουσα ενέργεια ίση με 150-200mm θωράκισης.
Σήμερα δεν υπάρχει άρμα μάχης, το οποίο να προσφέρει 100% προστασία. Ιδιαίτερα για τα άρματα μάχης, η κύρια αιτία καταστροφής τους είναι η έκρηξη των πυρομαχικών. Στα σύγχρονα πυρομαχικά αρμάτων μάχης χρησιμοποιούνται κάλυκες, οι οποίοι είναι λιγότερο επικίνδυνοι από τους μεταλλικούς. Αλλά, εκτός από τα πυρομαχικά και η ανάφλεξη των καυσίμων οδηγεί στην καταστροφή του άρματος. Όμως, η ύπαρξη συστήματος ανίχνευσης και καταστολής πυρκαγιάς και η επιπλέον θωράκιση των ντεπόζιτων μειώνουν, αλλά δεν εξαλείφουν, τον κίνδυνο.
Η προστασία ενός τεθωρακισμένου θα πρέπει να αρχίζει με τη διαδικασία παρεμπόδισης της αναγνώρισης του από τον εχθρό, αφού στόχος που δεν έχει αποκαλυφθεί δεν μπορεί να προσβληθεί. Οι δυνατότητες των σύγχρονων μέσων αναγνώρισης (ραντάρ, συστήματα θερμικής παρατήρησης) καθιστούν τα μέσα φυσικής παραλλαγής μη αποτελεσματικά. Για την παροχή αποτελεσματικής προστασίας από τη θερμική αναγνώριση, με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα, είναι απαραίτητο η θερμοκρασία των πηγών θερμότητας του τεθωρακισμένου να μειωθεί μέχρι του σημείου ώστε η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του και του περιβάλλοντος να είναι μικρότερη των 10οC, το φαινόμενο της αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας άρα και της αποθήκευσης θερμότητας πρέπει να εξαλειφθεί και, τέλος, το παθητικό ίχνος θα πρέπει να προσαρμοσθεί στο περιβάλλον.
Πίνακες των τουρκικών απωλειών στη Συρία σε άρματα μάχης και τροχαίο υλικό.

ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/antiarmatiki-amyna-pathima-tis-tourkias-sti-syria-videos-photos/

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Το αινιγματικό «κουτί» του πολέμου στη Συρία αποκαλύπτεται


Το ενεργό σύστημα αυτοπροστασίας Sarab 1 ,2 & 3
Άρθρο του Ali Khelefah από το Within Syria blog
Το έτος 2012 οι ένοπλες ομάδες στη Συρία άρχισαν να χρησιμοποιούν προηγμένους αντι-αρματικούς πυραύλους όπως οι 9M113 Konkurs και 9K115-2 Metis-M που είχαν κλαπεί από τις αποθήκες του Συριακού Στρατού. Ο περιορισμένος αριθμός αυτών των Α/Τ βλημάτων δεν προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στις επιχειρήσεις του Συριακού Στρατού τότε καθώς οι μικρές απώλειες που προκάλεσαν τα βλήματα αυτά ήταν αμελητέες.
Η κατάσταση, ωστόσο, άλλαξε βαθμιαία όταν οι αντικαθεστωτικοί εξοπλίστηκαν από τους υποστηρικτές τους (ΗΠΑ, Τουρκία και Αραβικά κράτη) με περισσότερα κατευθυνόμενα αντιαρματικά. Σε αυτά περιλαμβάνονταν βλήματα: 9M113 Konkurs, HJ-8 (Red Arrow) και BGM-71 TOW. Η παράδοση των αντιαρματικών αυτών έγινε σε μεγάλους αριθμούς και ήταν αρκετή για να αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης, με μεγαλύτερη συνέπεια την απόσυρση του Συριακού στρατού από την πόλη Ιντλέμπ, νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, το 2015, όταν εξαιτίας της μαζικής χρήσης αντιαρματικών πυραύλων ο συριακός στρατός απώλεσε 40 άρματα μάχης.
Μετά την απώλεια της Ιντλέμπ, η Συριακή Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών μελέτησε τα διδάγματα των μαχών και κατέληξε με μία αναλυτική αναφορά που παρέδωσε στο Ανώτατο Συριακό Επιτελείο με την πρόταση πως η απειλή των κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί και να εξαλειφθεί.
To Ανώτατο Συριακό Επιτελείο αντιμετώπισε την κατάσταση συζητώντας όλες τις διαθέσιμες επιλογές, όπως την απόκτηση σύγχρονων αρμάτων και συστημάτων προστασίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία και χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Την ίδια περίπου περίοδο, το Συριακό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (SSRC) προσέφερε μια εναλλακτική λύση, μια συσκευή παρεμβολών ενάντια σε όλα τα κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα SACLOS (Semi-Αutomatic Command to Line Of Sight) που ήταν σε χρήση μέχρι τις αρχές του 2012.
To Ανώτατο Συριακό Επιτελείο επέλεξε να στηρίξει τη λύση που προσέφερε το Κέντρο Επιστημονικών Μελετών για πολλούς λόγους: λόγους οικονομικούς, το χρόνο που θα χρειαζόταν να φτάσουν νέα τεθωρακισμένα στο μέτωπο και το γεγονός ότι κάθε εγχώρια ανάπτυξη θα σήμαινε μικρότερη εξάρτηση από ότι ξένες επιλογές. Έτσι, τo Ανώτατο Συριακό Επιτελείο έδωσε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας να παράσχουν κάθε απαιτούμενη πληροφορία και κάθε δυνατή βοήθεια στο SSRC.
Το πρώτο βήμα προς μία πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική λύση ήταν να κατανοήσει καλύτερα το SSRC τί απειλές αντιμετώπιζαν ακριβώς τα άρματα μάχης στην πρώτη γραμμή, όπως το BGM-71 TOW. Η πρώτη επαφή με αυτό το όπλο έγινε το 1973 στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, κατόπιν το 1984 στον Λίβανο και τέλος στη μορφή του ιρανικού αντιγράφου του, τον πύραυλο «Toophan«, τον οποίο προμηθεύτηκε και χρησιμοποίησε ο συριακός στρατός σε περιορισμένη κλίμακα. Ωστόσο, το SSRC έπρεπε να αποκτήσει ποσότητες των τελευταίων δειγμάτων του BGM-71 TOW, που χρησιμοποιούνταν τώρα από τις ένοπλες ομάδες στη Συρία.
Ο πρώτος BGM-71 TOW που έπεσε στα χέρια του συριακού στρατού ήταν το 2014 σε μια συνδυασμένη επιχείρηση με τη Χεσμπολά, στη διάρκεια της οποίας συλλέγησαν τρεις πύραυλοι κι ένας εκτοξευτής. Την ίδια στιγμή, η Συριακές Υπηρεσίες Πληροφοριών ήταν σε θέση να παρέξουν έναν αριθμό διαφορετικών εκδόσεων του πυραύλου με διάφορες μεθόδους απόκτησης: η πιο απλή μέθοδος ήταν να αγοράσουν τους πυραύλους απευθείας από τους αντιπολιτευόμενους μαχητές μέσω της Συριακής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αυτή αγόρασε 18 πυραύλους και τρείς εκτοξευτές από έναν σχηματισμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στη Νότια Συρία. Ένας πράκτορας πληροφοριών ενός σχηματισμού της Συριακής Αεροπορίας (SyAAF – Syrian Arab Air Force) που δρούσε μεταξύ της τρομοκρατικής οργάνωσης Ahrar Al Sham κατόρθωσε να κλέψει δύο πυραύλους και δύο εκτοξευτές από την οργάνωση Squr Al Ghab στην Ιντλέμπ. Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Συριακής Αεροπορίας (SyAAF) είχε παρεισφρύσει στην ηγεσία μιας ομάδας στη Νότια Συρία –ομάδες φυλάρχων του FSA – ο διοικητής της οποίας παρείχε άλλους δύο πυραύλους κι έναν εκτοξευτή. Όλα αυτά συνέβησαν την ίδια περίπου περίοδο που οι Ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις ενεργούσαν στη Συρία στα τέλη του 2015.
Αφού το SSRC προμηθεύτηκε όσα χρειαζόταν, μπόρεσε να εκκινήσει το τελευταίο στάδιο πραγματικών δοκιμών του συστήματος που είχε κατασκευάσει. Ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος ήταν πολύ απλός. Το νέο σύστημα ενεργοποιείται και μιμείται το υπέρθρο σήμα καθοδήγησης (IR) που προβάλλεται όπισθεν του πυραύλου παρέχοντας ψευδείς πληροφορίες στοχοποίησης στη μονάδα εκτόξευσης SACLOS του αντιαρματικού εκτοξευτή και έτσι ο ίδιος ο εκτοξευτής δίνει ψεύτικες πληροφορίες στον πύραυλο με αποτέλεσμα το κατευθυνόμενο βλήμα να χάνει τον στόχο του.
Το πρώτο δείγμα πρωτοτύπου του «Αντικατοπτρισμού» (Sarab στα αραβικά) τοποθετήθηκε σε ένα άρμα μάχης T-62 –το προτιμώμενο άρμα για δοκιμές κάθε είδους από το SSRC– για χρήση στην πρώτη γραμμή και δόθηκε προτεραιότητα χρηματοδότησης συνυφασμένη με την ανάγκη να κατασκευαστεί το σύστημα σε μεγάλες ποσότητες και να μπορεί να τοποθετείται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους οχημάτων. Το αρχικό πρωτότυπο είχε αρκετά χονδροκομμένη εμφάνιση ενώ προβλεπόταν να αναβαθμιστεί μελλοντικά στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου πακέτου προστασίας.
Η πρώτη δοκιμή στο πεδίο της μάχης έγινε στην περιοχή του Khanaser στα νότια της επαρχίας του Χαλεπίου, όπου το σύστημα σημείωσε τις πρώτες του επιτυχίες έναντι κατευθυνομένων αντιαρματικών βλημάτων 9M113 Konkurs που εκτόξευσε το Ισλαμικό Κράτος. Το άρμα αναπτύχθηκε κατόπιν στην περιοχή της Λαττάκειας για περαιτέρω δοκιμές πεδίου και σε εκείνη την περιοχή αντιμετώπισε τον πρώτο του BGM-71 TOW, τα συστήματα κατεύθυνσης του οποίου παραπλάνησε με επιτυχία. Με βάση τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτές τις δύο αναπτύξεις στο πεδίο της μάχης το σύστημα υιοθετήθηκε από το Συριακό Υπουργείο Άμυνας άμεσα και το SSRC εκκίνησε την μαζική παραγωγή του αρχικού πρωτοτύπου και ξεκίνησε ταυτόχρονα να εργάζεται για την αναβάθμιση του συστήματος.
Η πρώτη έκδοση του Sarab-1 παρουσίασε πάνω από 80% επιτυχία εναντίον κάθε αντιαρματικού πυραύλου με καθοδήγηση SACLOS. Το σύστημα χρησιμοποιεί είτε κλασσικούς καταυγαστήρες IR ή LED ανάλογα με το μοντέλο παραγωγής. Μπορεί να λειτουργήσει για 6 ώρες συνεχόμενα και να τοποθετηθεί σε οχήματα κάθε τύπου καθώς και σε στατικά σημεία και σταθμούς αμύνης.
Τα αποτελέσματα του συστήματος Sarab-1 φάνηκαν στα μέτωπα συγκρούσεων της περιοχής νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, όπου ο SAA παρουσίασε σημαντικά μικρότερες απώλειες τεθωρακισμένων κάνοντας τους αντικαθεστωτικούς να χρησιμοποιούν τους πυραύλους BGM-71 TOW σε άλλους μη-θωρακισμένους στόχους, όπως κτίρια και οδοφράγματα (τα οποία δεν είχαν συστήματα Sarab-1) σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν πλήγματα στις συριακές δυνάμεις αφού οι απόπειρες κατά τεθωρακισμένων αποτύγχαναν.
Παρά την μεγάλη επιτυχία του πρωτοτύπου Sarab-1 στο πεδίο της μάχης, υπήρχαν κάποια ελαττώματα όπως η μεγάλη κατανάλωση ενέργειας που είχε όταν ήταν συνδεδεμένο στο ηλεκτρικό σύστημα του οχήματος. Επιπλέον, η λειτουργία του μείωνε το χρόνο ζωής των μπαταριών του οχήματος-φορέα και δεν ήταν τόσο ανθεκτικό στις σκληρές κλιματικές συνθήκες όσο αναμενόταν.
Έτσι, προωθήθηκε η αντικατάστασή του από το νεώτερο και πιο ανθεκτικό μοντέλο που έγινε γνωστό ως Sarab-2. Το Sarab-2 χρησιμοποιούσε καταυγαστήρες νεώτερης τεχνολογίας και ήταν εφοδιασμένο με πολύ ισχυρότερες μπαταρίες πράγμα που αύξησε την επιχειρησιακή του λειτουργία στις 10 ώρες χωρίς επαναφόρτιση ενώ κατασκευάστηκε ένα θωρακισμένο κυτίο που το περιείχε έγινε πιο ανθεκτικό και παρείχε ολόπλευρη κάλυψη για καλύτερη προστασία.
Σε ό,τι αφορά στην απόδοσή του στο πεδίο της μάχης, το σύστημα απέδωσε εξαιρετικά στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση του Χαλεπίου το 2016, αφού οι αντικαθετωτικοί όπου εκτόξευσαν πυραύλους BGM-71 TOW το έκαναν σχεδόν αποκλειστικά για να πλήξουν συγκεντρώσεις πεζικού και οχυρές θέσεις καθώς οι επιτυχίες τους εναντίον τεθωρακισμένων του συριακού στρατού με χρήση κατευθυνομένων αντιαρματικών ήταν ελάχιστες με λιγοστά άρματα μάχης ή τεθωρακισμένα οχήματα να δέχονται ζημιές από τη δράση τους.
Αφού το Συριακό Κέντρο Επιστημονικών Μελετών επέλυσε όλα τα σχεδιαστικά προβλήματα που προήλθαν από το Sarab-1 με τη μορφή του Sarab-2, επικέντρωσε τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παθητικής προστασίας ή παθητικών αντιμέτρων αντί να παραμείνει σε έναν απλό παρεμβολέα. Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν την τελευταία μορφή του συστήματος Sarab-3 επί ενός άρματος T-62 που όπως αναφέρθηκε ήδη είναι το όχημα επιλογής για αναβαθμίσεις και μετατροπές.
Οι εικόνες αποκαλύπτουν νέα ανοίγματα για φακούς που μπορεί να είναι διαφορετικοί τύποι καταυγαστήρων ή αισθητήρες φωτισμού LASER για επερχόμενα αντιαρματικά βλήματα. Επιπλέον, το νέο Sarab-3 παρέχει περιμετρική κάλυψη 360 μοιρών σε αντίθεση με τα παλιότερα μοντέλα που κάλυπταν ένα τόξο μόλις 180 περίπου μοιρών.
Άσχετα από το τί πιστεύουν οι ειδικοί για αυτά τα συστήματα, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως οι βαριές απώλειες του Συριακού στρατού (SAA) σε ελαφρά και βαρέα τεθωρακισμένα έχουν μειωθεί θεαματικά από της υιοθέτησης αυτών των συστημάτων σε υπηρεσία.
*Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο κανάλι “Syrian Military Capabilities” για τις πληροφορίες που με κίνδυνο μοιράστηκε με τον κόσμο και για την ομάδα “The Resistance” για την επιμέλεια της αναφοράς.
** Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 2017 στο blog “Within Syria” το οποίο και ευχαριστούμε για την ευκαιρία αναμετάδοσης των πληροφοριών. Κατόπιν επικοινωνίας μας μαζί τους μας ενημέρωσαν για τον αρθρογράφο Ali Khelefah, αναλυτή και σχολιαστή του πολέμου στη Συρία, τις τακτικές και τα όπλα των εμπολέμων για το within-syria.blogspot.
http://www.proelasi.org/2017/07/09/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84/