Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Γιατί ο θάνατος των αρμάτων μάχης είναι υπερβολικός σε μεγάλο βαθμό

Έχουν περάσει περίπου τέσσερις δεκαετίες από την ανακοίνωση θανάτου των αρμάτων μάχης. Τα χαλύβδινα άρματα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν επιτεθεί στο Σενταν, Κίεβο και Τομπρούκ . Το 1967, τα Ισραηλινά τεθωρακισμένα κατέκλυσαν το Σινά σαν αστραπή. Και τότε τον Οκτώβριο του 1973, εκατοντάδες φλεγόμενα Ισραηλινά άρματα μάχης, τυλιγμένα από καλώδια καθοδήγησης αντιαρματικών πυραύλων, σήμαιναν ότι κάτι είχε αλλάξει.
Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπουρ ώθησε τους επικριτές να ρωτήσουν για ποιο λόγο οι στρατοί δαπανούν πακτωλούς χρημάτων σε οχήματα που θα μπορούσαν να καταστραφούν από έναν αποφασισμένο πεζικάριο εξοπλισμένο με ένα φτηνό όπλο. Ίσως ήταν ένα είδος κακόβουλης χαράς, εκδίκησης για τον αρματικό τρόμο δεκαετιών.
Ο βασιλιάς της μάχης είχε νικηθεί από μικρόσωμους πεζικάριους οπλισμένους με Σοβιετικής κατασκευής καθοδηγημένους με καλώδια αντιαρματικούς πυραύλους και εκτοξευτές ρουκετών. Επίσης όχι τυχαία, ο πόλεμος του 1973 προέκυψε ακριβώς μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) είχαν τελειώσει έναν μακρύ, ανεπιτυχή πόλεμο ζούγκλας όπου τα άρματα μπορούσαν να διαδραματίσουν μόνο υποστηρικτικούς ρόλους.
Όμως αποδείχθηκε ότι η αρχική έρευνα για τα άρματα ήταν λαθεμένη. “Δεν είχε κανένα νόημα”, είπε ο στρατιωτικός αναλυτής Τονι Κορντεσμαν, ο οποίος είχε αποσταλεί από το Πεντάγωνο για να μελετήσει την σύγκρουση.
Καθώς οι Ισραηλινοί είχαν δεχθεί βαριές αρματικές απώλειες, πολλές από αυτές προέκυψαν κατά την αρχή του πολέμου, ένα αποτέλεσμα φονικού μείγματος απόγνωσης και υπερβολικής αυτοπεποίθησης. Τις πρώτες ήμερες του Οκτωβριανού Πολέμου, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασώσουν τα φυλάκια κατά μήκος της Διώρυγας τού Σουέζ, οι Ισραηλινοί απέστειλαν τα άρματα τους -χωρίς την υποστήριξη πεζικού, πυροβολικού ή αεροπορίας- εναντίον οχυρωμένων αντιαρματικών αμυνών.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (IDF) θα μπορούσαν να διδαχθούν από τους Βρετανούς, οι οποίοι είχαν δει τα γενναία τεθωρακισμένα τους να αποδεκατίζονται σε ανόητες επιθέσεις κατά των 88 χιλιοστών πυροβόλων του Ρόμελ πριν από περίπου 30 χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι Αιγυπτιακοί σχηματισμοί εφόδου που διήλθαν την διώρυγα είχαν ενισχυθεί βαρέως με αντιαρματικά όπλα που απογυμνώθηκαν από άλλες Αιγυπτιακές μονάδες -κακή τύχη για την αρχική Ισραηλινή αντεπίθεση, αλλά ένα δώρο για την μετέπειτα Ισραηλινή αντεπίθεση που προσέβαλλε τις αδύναμες Αιγυπτιακές άμυνες.
Όπως είναι η διαμόρφωση τους, οι Ισραηλινοί την υιοθέτησαν το 1973, συγκέντρωσαν μαζί το πεζικό για να υποστηρίζει τα άρματα τους. Σ’ αυτόν τον πόλεμο δεν υπήρχαν “κεραυνοβόλοι πόλεμοι” στυλ του 1967, όμως η χρήση πεζικού και πυροβολικού για την καταστολή των αραβικών αντιαρματικών αμυνών είχε ως αποτέλεσμα τις πολύ λιγότερες απώλειες για τις IDF.
Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπουρ δεν απέδειξε ότι τα άρματα είναι παρωχημένα, απλώς επανέλαβε το δίδαγμα του Καμπραί το 1917 και Κουρσκ το 1943, το οποίο είναι αυτό που τα τεθωρακισμένα πρέπει να επιχειρούν ως μέρος μιας δύναμης συνδυασμένων όπλων αρμάτων, πεζικού, πυροβολικού και άλλων μονάδων. Τα άρματα ίσως να είναι ο πρωταγωνιστής, όμως ο πόλεμος είναι ομαδικό άθλημα.

Ισραήλ: Ομάδα πεζικού καλύπτεται πίσω από ένα Merkava
Ισραήλ: Ομάδα πεζικού καλύπτεται πίσω από ένα Merkava
Ειρωνικώς, ο Πόλεμος του Γιομ Κιπουρ οδήγησε στην ανανέωση του άρματος. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη υπήρξαν για πολύ καιρό ένα ανθρωπινό συρματόπλεγμα για την χρήση των πυρηνικών όπλων, οι οποίες θεωρήθηκαν τα μόνα μέσα για τους αριθμητικά λιγότερους στρατούς του NATO να σταματήσουν την εισβολή μιας αρμάδας Σοβιετικών τεθωρακισμένων.
Όμως, αν τα Ισραηλινά άρματα ήταν ευάλωτα στους αντιαρματικούς πυραύλους, τότε ήταν και τα Σοβιετικά άρματα, των οποίων οι γραμμές προμηθειών μπορούσαν επίσης να διαταραχθούν από αεροσκάφη οπλισμένα με καθοδηγούμενα πυρομαχικά ακριβείας που χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά κατά το τέλος του Πολέμου του Βιετνάμ.
Και τότε γεννήθηκε το σχέδιο της Μάχης Αέρος-Ξηράς, το οποίο συνδύαζε τον πόλεμο ελιγμών με βαριές μηχανοκίνητες δυνάμεις, άφθονους αντιαρματικούς πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές για να απαγορεύσει τις εφεδρείες και γραμμές προμηθειών του Σύμφωνου της Βαρσοβίας.
Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπουρ “συνδυασμένος με την Αμερικάνικη υποχώρηση από το Βιετνάμ και την απόφαση για μετατόπιση προς την Σοβιετική Ένωση με την Αμερικάνικη στρατιωτική στρατηγική, προκάλεσε μια αναγέννηση, να το πω έτσι, μέσα στους κύκλους του Στρατού, που βοήθησε να παρουσιαστούν οι μεταρρυθμίσεις της TRADOC και του στρατηγού DePuy”, είπε ο συνταγματάρχης Γκιαν Τζεντιλ, ο οποίος έγραψε για την ατροφία των αρματικών ικανοτήτων των ΗΠΑ από την 9/11. “Οι οποίες φυσικά οδήγησαν στην ενεργή άμυνα και τα δόγματα Μάχης Αέρος-Ξηράς, και τα δύο βασιζόμενα σε βαρέα άρματα και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις ελιγμού”.
Οπότε πως το άρμα πορεύθηκε από το 1973; Στους πολέμους του Ιράκ το 1991 και 2003, τα Αμερικάνικα και Συμμαχικά τεθωρακισμένα τα πήγαν καλά, αν και η αντίθετη πλευρά δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που αντιμετώπισαν οι Ισραηλινοί το 1973. Σε διάφορες συγκρούσεις του Τρίτου Κόσμου, όπως στην Αγκόλα και τον Πόλεμο Ιράκ-Ιράν, τα τεθωρακισμένα διαδραμάτισαν έναν χρήσιμο αλλά όχι αποφασιστικό ρόλο. Τα Καναδικά άρματα απέδωσαν ικανοποιητικά στο Αφγανιστάν, όπως και τα άρματα των ΗΠΑ που πολέμησαν τους Σιιτες μαχητές στην πόλη Σαντρ το 2008.
Ωστόσο, μια ανησυχητική ένδειξη ήταν ο Πόλεμος Ισραήλ – Χεζμπολάχ του 2006, όπου Ισραηλινά άρματα -συμπεριλαμβανομένων των βαριά θωρακισμένων αρμάτων Merkava- βρέθηκαν σε δύσκολη θέση από περιχαρακωμένες δυνάμεις της Χεζμπολάχ που χρησιμοποιούσαν προηγμένα Ρωσικά αντιαρματικά όπλα. Όμως όπως και το 1973, φάνηκε ότι οι είχαν ευθύνη οι κακές Ισραηλινές τακτικές και η υπερβολική αυτοπεποίθηση.
Και στο μέλλον; Καθώς η στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ προβάλλεται διαρκώς από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, και ο πολέμιος μεταβάλλεται σε ανθρωποκυνηγητό και στοχευμένες δολοφονίες αντί των μαχών σε ανοιχτά πεδία, θα έχουν ρόλο τα άρματα;
“Οι φίλοι που έχουν ερωτευθεί τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως το RAND και η αναλυτής Λιντα Ρομπινσον στο πρόσφατο άρθρο της στην Washington Post είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσουν ότι το άρμα έχει ξεπεραστεί, μερικώς λόγω των όπλων όπως τα ATGM”, είπε ο Τζεντιλ.
“Όμως το μεγαλύτερο σημείο εδώ, νομίζω, είναι ότι υπάρχει ακόμη μια ανάγκη για βαριά τεθωρακισμένα οχήματα για τις χερσαίες μάχες στην Αμερικάνικη στρατιωτική στρατηγική”, συνέχισε ο Τζεντιλ. “Αυτό δεν πρόκειται να πει ότι τα M-1A2 Abram θα ζήσουν για πάντα στα όνειρα των τεθωρακισμένων αξιωματικών για μια Σοβιετική μετενσάρκωση που θα επιτεθεί δια μέσω του Fulda Gap προκαλώντας τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο”.
Από τα πρώτα αδέξια βρετανικά άρματα Mark I που κροτάλιζαν στην Μάχη του Σόμ το 1916, υπήρξε ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στα άρματα και τα αντιαρματικά όπλα. Για ένα διάστημα μετά το 1973, φάνηκε ότι οι φονιάδες-αρμάτων είχαν το πάνω χέρι, αν και οι προηγμένες πλάκες θωράκισης και τα ενεργά αντίμετρα όπως το σύστημα Trophy του Ισραήλ βοήθησαν να επανέλθει η ισορροπία.
Η εξάπλωση των προηγμένων καθοδηγούμενων όπλων, ειδικά στις παρακρατικές δυνάμεις όπως η Χεζμπολάχ, έχει κάνει το πεδίο μάχης πιο επικίνδυνο από ποτέ. Γι’αυτόν το λόγο ο αναλυτής του RAND Ντειβιντ Τζονσον, ο οποίος έχει γράψει αρκετές σελίδες σχετικά με τον μέλλον των τεθωρακισμένων, πιστεύει οτι τα άρματα μάχης είναι πιο αναγκαία από ποτέ. “Γνώμη μου είναι ότι τα ATGM έχουν κάνει το πεδίο της μάχης -είτε πρόκειται για ασύμμετρο, υβριδικό ή τελευταίας τεχνολογία πόλεμο- πολύ φονικό για οτιδήποτε εκτός από τα άρματα και τα παρόμοια θωρακισμένα οχήματα. Όπως μου είπε ένας Ισραηλινός όταν ερευνούσα πάνω στο Hard Fighting: Israel in Lebanon and Gaza, τίποτα άλλο δεν μπορεί να επιβιώσει στο πεδίο της μάχης”.
Με την “επιβιωσιμότητα”, τα όπλα μεγάλης εμβέλειας, τους αισθητήρες και την ικανότητα να παρέχουν πυρά ακριβείας, τα άρματα μάχης παρέχουν ζωτική δύναμη για τα ελαφρύτερα στρατεύματα όπως οι ταξιαρχίες Stryker και τις τακτικές πεζοπόρες μονάδες μάχης πεζικού, έγραψε ο Τζόνσον. “Στις δύο πιο πρόσφατες υποθέσεις υβριδικού πολέμου -το 2006 στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου και την Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι στην Γάζα- βάρια θωρακισμένοι σχηματισμοί ήταν οι μοναδικές μονάδες που μπόρεσαν να κινηθούν στο πεδίο της μάχης όπου ο αντίπαλος είχε αποτελεσματική ικανότητα όπλων μεγάλου βεληνεκούς, συγκεκριμένα [αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους] και [φορητά αντιαεροπορικά συστήματα]».
Στο τέλος, τα άρματα είναι μια έννοια της τεχνολογίας: η πεποίθηση ότι συνδυάζοντας ισχύ πυρός, προστασία και κινητικότητα δημιουργείται ένα μοναδικά πανίσχυρο σύστημα στο πεδίο της μάχης. Ίσως κάποια μέρα, πανίσχυρα άρματα από την κινηματογραφική ταινία “Στρατιώτες του Σύμπαντος”, ή οτιδήποτε εξελίσσει η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων θα αντικαταστήσουν τα άρματα μάχης. Από την άλλη πλευρά, οτιδήποτε μεταφέρεται ή πυροβολείται απ’ έναν άνθρωπο, ένα όχημα θα πρέπει να είναι σε θέση να μεταφέρει και να πυροβολεί πολλά περισσότερα.
Ίσως είναι πολύ πιθανόν ότι πρόκειται να υπάρξουν μη επανδρωμένα άρματα μάχης, μικρά, ελαφριά και φθηνά. Αλλά τα τεθωρακισμένα θα επιβιώσουν. Το άρμα ταπεινώθηκε το 1973, αλλά δεν ηττήθηκε.

MICHAEL PECK

Απόδοση/Μετάφραση απο το WarIsBoring.com για την Προέλαση
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/08/20/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BF-%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1/

Nέο ΤΟΜΠ για τους Ρώσους Πεζοναύτες

Ένα νέο αμφίβιο ΤΟΜΠ για την αντικατάσταση μέρους ή όλων των οχημάτων BTR-80 που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις Πεζοναυτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας φαίνεται να ετοιμάζει η η ρωσική Tractor Plants Concern.

Το νέο τεθωρακισμένο ονομάζεται BT-3 και βασίζεται στο σασί του BMP-3 με τον πύργο να έχει αφαιρεθεί και να έχει αντικατασταθεί από μία υπερκατασκευή. Το νεό ΤΟΜΠ αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα το Σεπτέμβριο και διαθέτει πλήρες βάρος μάχης 18,5 τόνους, τριμελές πλήρωμα και δυνατότητα μεταφοράς 14 ατόμων θωράκισή Επιπέδου 4 που παρέχει περιμετρική προστασία από βολίδες βαρέων πολυβόλων διαμετρήματος 14,5×114 χλστ. από απόσταση βολής 200 μέτρων, το μήκος του σκάφους αγγίζει τα 7 μέτρα, το πλάτος τα 3,3 μέτρα και το ύψος τα 3.

Το όχημα διαθέτει πετρελαιοκινητήρα 500 ίππων που του επιτρέπει να επιτυγχάνει ταχύτητα 70 χλμ. / ώρα επί οδού και 10 χλμ. / ώρα κατά την αμφίβια κίνηση, ενώ η επιχειρησιακή αυτονομία του ανέρχεται σε 600 χιλιόμετρα.
 Το όχημα δύναται να εξοπλιστεί με τηλεκατευθυνόμενη πλατφόρμα οπλισμού
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/diafora/138-diethnis-amyntiki-viomixania/4222-neo-tomp-gia-tous-rosous-pezonaytes

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Η Ρωσία θα αναπτύξει τεθωρακισμένο όχημα BTR-82 εξοπλισμένο με πυροβόλο 57 χιλ.

Ητελευταία, αναβαθμισμένη, έκδοση του ρωσικού διάσημου τεθωρακισμένου οχήματός μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) BTR-82 θα διαθέτει ένα πιο ισχυρό αυτόματο πυροβόλο των 57 χιλ. για να κάνει ευκολότερη την εργασία για όλων των υφιστάμενων ξένων αναλόγων και να προκαλέσει σημαντική ζημία ή να καταστρέψει τα εχθρικά άρματα, έγραψε η εφημερίδα “Ισβέστια”.
“Τα BTR-82 πλέον θα μεταφέρουν την τηλεχειριζόμενη μονάδα μάχης πυροβολικού AU-22M Baikal, η οποία θα προσθέσει σημαντική ισχύ πυρός”, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη δήλωση αξιωματούχου του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Το BTR-82 είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση των τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων BTR-80 τα οποία ήταν οπλισμένα με ένα αυτόματο πυροβόλο 2A72 των 30 χιλιοστών, σύγχρονα σκοπευτικά, εξοπλισμό ψηφιακών επικοινωνιών και καλύτερη αντιναρκική προστασία.
Περισσότερα από χίλια BTR-82 είναι αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία. Εκτός από τις μηχανοκίνητες ταξιαρχίες και μεραρχίες πεζικού χρησιμοποιούνται και από μονάδες αναγνώρισης μάχης, ταξιαρχίες πεζοναυτών και δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ιστορικό και βετεράνο αρματιστή Σερκέι Σουβόροφ, οπλισμένο με το 57 χιλιοστών τηλεχειριζόμενο πυροβόλο το BTR-82 θα μπορεί να προσβάλλει θωρακισμένα οχήματα από χιλιόμετρα μακριά ακόμη και άρματα μάχης καθώς τα βλήματα του δεν μπορούν να σπείρουν τον όλεθρο μόνο στο εξωτερικό των αρμάτων άλλα μπορούν επίσης να δια-τρυπήσουν την πλευρική θωράκιση τους.
Τα αυτόματα πυροβόλα Baikal των 57 χιλ. πρόκειται επίσης να τοποθετηθούν και στα νέα ΤΟΜΠ Barys του Καζακστάν, που αναπτύχθηκαν πάνω στο νοτιοαφρικανικό όχημα μάχης Mbombe.

Απόδοση/Μετάφραση από το ria.ru για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/08/19/%CE%B7-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%8D%CE%BE%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CE%B8%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%8C%CF%87/

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Το κινεζικό άρμα απώλεσε εδαφικό τροχό κατά το “Αρματικό Δίαθλο”

Στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό “Αρματικό Δίαθλο” στο πεδίο ασκήσεων Αλαμπίνο της Ρωσίας, η Κινεζική ομάδα υπέστη μάλλον μια προσβλητική αστοχία στον εξοπλισμό της όταν ένα από τα άρματα Type-96B (ZTZ-96B) έχασε έναν εδαφικό τροχό.
Η βλάβη ανάγκασε την Κινέζική ομάδα να αποσύρει το συγκεκριμένο άρμα και να το αντικαταστήσει με ένα άλλο, δεχόμενη ποινή μέσα στον διαγωνισμό. Αυτή ήταν η πρώτη χρονιά που η κινέζική ομάδα έφερε το Type-96B στην εκδήλωση του “Αρματικού Δίαθλου”.
Μετά την διέλευση από τα εμπόδια το κινέζικό άρμα έχασε έναν από τους εδαφικούς τροχούς (τμήμα του συστήματος αναρτήσεως και πέδησης το οποίο υποστηρίζει την κίνηση του άρματος). Η κινέζική ομάδα αντικατέστησε άμεσα το άρμα.
Τα προηγούμενα χρόνια η Κίνα είχε φέρει το παρόμοιο, αλλά λιγότερο προηγμένο Type-96A. Η παλαιότερη έκδοση του άρματος είχε καθυστερήσει πολύ κατά τους προηγούμενους διαγωνισμούς εξαιτίας του κινητήρα των 780 ίππων, το νεότερο Type-96B διαθέτει έναν πιο ισχυρό κινητήρα των 1200 ίππων. Ηκαταχώρηση της Wikipedia για το Type-96B επισημαίνει ότι διαθέτει “ελαφρύτερους, περισσότερο αξιόπιστους εδαφικούς τροχούς”.
“Το Type-96B είναι η ισχυρότερη έκδοση της οικογενείας Type-96 και είναι πραγματικά ένα εκσυγχρονισμένο, τρίτης γενιάς άρμα μάχης”, είπε στην κρατική εφημερίδα “China Daily” ο στρατιωτικός αναλυτής Γκά Ζχουο που έχει έδρα την Σαγκάη.
Είναι σωστό να πούμε ότι ίσως οι εν λόγω νέοι εδαφικοί τροχοί δεν είναι αρκετά αξιόπιστοι όσο διαφημίζονται;


Απόδοση/Μετάφραση/Φωτογραφίες από το Defence-Blog.Com για την Προέλαση
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/08/17/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%B4%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%87/

Η Ουκρανία θα αναπτύξει νέας γενιάς Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης Πεζικού

ΗΟυκρανία σκοπεύει να αναπτύξει ένα τρίτης γενιάς Όχημα Μάχης Πεζικού για να αντικαταστήσει τα παρωχημένα ΒΜΡ-1 και ΒΜΡ-2.
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας και Αμύνης του Ανωτάτου Συμβουλίου ( Verkhovna Rada )της Ουκρανίας, Ιβάν Βίννικ.
Ο Βίννικ ανέφερε ότι το εργοστάσιο ελκυστήρων στο Χάρκοβο θα αρχίσει σύντομα την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού μαζί με άλλες παραγωγικές μονάδες μετά από εντολή του ουκρανικού Υπουργείου Αμύνης. Το εργοστάσιο μπορεί να αναλάβει την παραγωγή ελαφρά θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς πολλαπλού ρόλου και νέων οχημάτων μάχης πεζικού.
«Από κοινού με το Υπουργείο Αμύνης και με τη βοήθεια της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας και Αμύνης σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε την παραγωγή σε αυτήν την επιχείρηση. Έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η παραγωγή του ουκρανικού τεθωρακισμένου οχήματος μάχης πεζικού τρίτης γενεάς που θα πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις», είπε ο Ιβάν Βίννικ.
Το Εργοστάσιο Ελκυστήρων του Χαρκόβου (με τα αρχικά ΧΤΖ) αποτελούσε και είναι ακόμη ένα από τα λίγα εργοστάσια στον κόσμο που είναι ικανά να παράξουν τόσο τροχοφόρα όσο και ερπυστριοφόρα οχήματα.

Απόδοση/Μετάφραση από το Defence-Blog.Com για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/08/17/%CE%B7-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%8D%CE%BE%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CF%84%CE%B5/

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Ρωσία: Παραλήφθηκαν νέα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Ταϊφούν MRAP

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις παρέλαβαν περίπου 70 βαρέα οχήματα “ανθεκτικά σε νάρκες, προστατευόμενα από ενέδρες” (MRAP) “Ταιφουν-Κ” (Typhoon K) που αναπτύχθηκαν από τη βιομηχανία ΚΑΜΑΖ (τμήμα του κρατικού ομίλου Rostec), σύμφωνα με πηγή προερχόμενη από την Ρωσική αμυντική βιομηχανία.
“Οι θυγατρικές της βιομηχανίας KAMAZ παρέδωσαν περισσότερα από 70 οχήματα K63968 Ταιφουν-Κ MRAP στο Ρωσικό υπουργείο Άμυνας (Υπ.Αμ.). Αυτή τη στιγμή, ένα επιπλέον πακέτο των MRAP είναι σε παραγωγή για το υπουργείο. Ο πελάτης θα παραλάβει ακόμη αρκετές δωδεκάδες των οχημάτων Ταιφουν-Κ πριν το τέλος του έτους”, είπε η πηγή.
Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, το 6Χ6 όχημα Ταιφουν-Κ MRAP έχει βάρος μάχης 24 τόνων, πλήρωμα 2 στρατιωτών, μεταφορική ικανότητα 16 επιβιβασμένων στρατιωτών, μήκος 8999 χιλιοστών, πλάτος 2550 χιλ., ύψος 3300 χιλ., μέγιστη ταχύτητα σε δρόμο 105 χιλιομέτρων ανά ώρα και επιχειρησιακή αυτονομία 1200 χλμ. Το Ταιφουν-Κ είναι θωρακισμένο στο επίπεδο 4 της STANAG 4569 (ολομέτωπη προστασία κατά διατρητικών φυσιγγίων 14,5 χιλ. σε απόσταση 200 μέτρων). Το όχημα μπορεί να οπλιστεί με ένα τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό (RCWS). Το Ταιφουν-Κ κινείται από τον πετρελαιοκινητήρα YaMZ-5367 (450 ίππους). Το όχημα διαθέτει το νεότερο σύστημα διαχείρισης μάχης Gals-D1M που αναπτύχθηκε από το επιστημονικό-ερευνητικό ινστιτούτο Βόλνα.

ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/08/13/%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%86%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BF%CF%87%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86/

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Ταϊλάνδη: Αναβάθμιση του M60A3 από Ισραηλινή βιομηχανία

Οι Βασιλικές Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊλάνδης πρόκειται να αναβαθμίσουν περαιτέρω τα άρματαM60A3. Την είδηση δημοσίευσε ο ιστότοπος defense-studies.blogspot.com.
Η είδηση δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο και έκανε λόγο για την αναβάθμιση τουλάχιστον ενός άρματος μάχης M60A3 του Στρατού της Ταϊλάνδης από την R. Elliot (προφανώς με τις Ισραηλινές Αμυντικές Βιομηχανίες, ή IMI, και με την Elbit Systems), οι πιο πρόσφατες εικόνες προέρχονται από το βίντεο συνεργασίας της Elbit System/C4I με την Ταϊλάνδη με τις δοκιμές εξέλιξης της βελτίωσης των αρμάτων μάχης M60A3 της 2ης Επιλαρχίας Ιππικού της 17ης Ταξιαρχίας Φρουρών Ιππικού.
Στο βίντεο, το υπό δοκιμή άρμα μάχης, εξωτερικά φαίνεται να διαθέτει νέο σκοπευτικό στην θέση του παλιού (TTS) πάνω στην οροφή του πύργου και νέο θερμοαπαγωγικό περίβλημα στην κάννη του πυροβόλου, επίσης στο εσωτερικό: τα περισκόπια του πυροβολητή και η προέκταση του προσοφθάλμιου του αρχηγού έχουν αντικατασταθεί από οθόνες υγρών κρυστάλλων. Στο βίντεο γίνεται επίδειξη της σταθεροποίησης προβάλλοντας σε διπλή οθόνη το νηματόσταυρο πάνω στον στόχο ενώ το άρμα αναπηδά σε αναχώματα που συναντά κατά την κίνηση του.
Το αναβαθμισμένο άρμα δεν φαίνεται να διαθέτει σύστημα αναφοράς στομίου κάννης.
Το αναβαθμισμένο σκοπευτικό προέρχεται από όχημα πυροβολικού και θα συνεχίσει να βασίζεται στο πυροβόλο M68 (L7) των 105 χιλιοστών. Το Ισραήλ κατασκεύασε και τοποθέτησε ένα νέο σκοπευτικό και σύστημα έλεγχου πυρός τα οποία δοκιμάστηκαν σε εν κινήσει βολές ήμερα και νύχτα κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών βαίνουν καλώς, το άρμα M60A3 βελτίωσε την ακρίβεια του κατά τις βολές, αλλά δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες αν θα γίνουν βελτιώσεις στην θωράκιση και σχετικά με το πρόγραμμα. Ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες αν πρόκειται να αναβαθμιστούν μόνο τα πέντε άρματα M60A3 που συμμετέχουν στην αξιολόγηση ή όλα τα άρματα μάχης M60A3 (της 5ης Επιλαρχίας Ιππικού της 17ης Ταξιαρχίας Φρουρών Ιππικού) και τα M60A1 (της 20ης Επιλαρχίας Φρουρών Ιππικού).
Οι Βασιλικές Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊλάνδης διαθέτουν 53 M60A1 RISE και 125 M60A3 TTS προερχόμενα από τα αποθέματα του Στράτου των ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/08/11/%CF%84%CE%B1%CF%8A%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-m60a3-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%B7%CE%BB%CE%B9/

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Ρωσία: Νέος ατομικός εξοπλισμός 6B48 Ratnik-ZK για τους αρματιστές

Οι Ρωσοι αρματιστές παραλαμβάνουν τα νέα πακέτα ατομικής προστασίας 6B48 Ratnik-ZK που αναπτύχθηκαν από την βιομηχανία Αρμοκομ, σύμφωνα με πηγή προερχόμενη από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
“Τα πληρώματα αρμάτων μάχης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας ο οποίος θα αυξήσει σημαντικά την επιβίωση των αρματιστών μέσα στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Η συλλογή 6B48 εισήλθε σε υπηρεσία με τις χερσαίες δυνάμεις το 2014. Έως τα μέσα του 2016, αρκετές εκατοντάδες συλλογές Ratnik-ZL είχαν παραδοθεί στον πελάτη”, δήλωσε η πηγή.
defence.ru
Πρόσθεσε ότι ο 6B48 έχει γίνει η πρώτη ρωσική ατομική θωράκιση σώματος που συνδυάζει το παραδοσιακό βαλλιστικό ύφασμα και το καινοτόμο μη υφασμένο υλικό από ίνες αραμιδίου. “Η συλλογή αποτελείται από μια σουίτα σωματικής θωράκισης, κάσκα επικοινωνίας πληρώματος τεθωρακισμένου οχήματος, και δύο ενισχυμένες φόρμες άρματος που προορίζονται για τις καλοκαιρινές και χειμερινές περιόδους, αντίστοιχα.
Ο ατομικός εξοπλισμός έχει βάρος 3,2 κιλών και 50 τοις εκατό πιθανότητα προστασίας απο μικρά θραύσματα, που ταξιδεύουν με ταχύτητες έως 550 μέτρων το δευτερόλεπτο. Η κάσκα έχει βάρος μάχης 1,9 κιλών και 50% πιθανότητα προστασίας από μικρά θραύσματα που εκτοξεύονται με ταχύτητα έως 630 μέτρων το δευτερόλεπτο». Η φόρμα μπορεί να αντέξει 15 δευτερόλεπτα σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτή η χρονική περίοδος είναι αρκετή για να εγκαταλειφθεί ένα φλεγόμενο όχημα, υποθέτουν οι ρώσοι αμυντικοί αναλυτές.“Η βιομηχανία Αρμοκόμ έχει λάβει δεόντως υπόψιν τη Ρωσική και διεθνή εμπειρία στην εξέλιξη των συλλογών ατομικού εξοπλισμού για αρματιστές.
Κατά τη διάρκεια των προσφάτων πολέμων, τα τραύματα που προκλήθηκαν από μικρά θραύσματα υπολογίσθηκαν περίπου στο 70% των συνολικών τραυματισμών. Έτσι, οι Ρώσοι αρματιστές παραλαμβάνουν εξοπλισμό που θα αυξήσει δραματικά τις πιθανότητες να επιβιώσουν στο πεδίο της μάχης,” είπε ένας ρώσος αναλυτής.
defence.ru
Απόδοση/Μετάφραση από το TASS.ru για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/08/09/%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-6b48-ratnik-zk-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Eitan: Το νέο ΤΟΜΠ του Ισραηλινού Στρατού!

Σε μία ενδιαφέρουσα αποκάλυψη προχώρησε το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ τη Δευτέρα φέρνοντας στο φως το πρώτο τροχοφόρο τεθωρακισμένο 8x8 όχημα μεταφοράς προσωπικού του Ισραηλινού Στρατού (APC) το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει τα Ισραηλινά Μ113.

Το όχημα το οποίο ονομάστηκε Eitan περνάει πλέον στην τελευταία φάση της ανάπτυξης του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το 8x8 ΤΟΜΠ θα μεταφέρει 12 στρατιώτες, θα διαθέτει τηλεχειριζόμενη πλατφόρμα οπλισμού με πολυβόλο και εκτοξευτή πυραύλων ενώ θα κινείται με ταχύτητα έως και 90 χιλιομέτρων την ώρα και αν και θα είναι αισθητά ελαφρύτερα θωρακισμένο από τα Ισραηλινά ΤΟΜΠ Namer θα παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια καθώς αναμένεται να εξοπλιστεί με το σύστημα ενεργητικής προστασίας Trophy.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/diafora/138-diethnis-amyntiki-viomixania/4156-eitan-to-neo-tomp-tou-israilinoy-stratoy

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΤΟΜΠ σε νέα υπηρεσία


Γραφεί ο Ευστάθιος Βασιλείου
Αποκτώντας παράταση ζωής, πολλά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού υπηρετούν σε καθήκοντα πολιτικής προστασίας με κυβερνητικές υπηρεσίες.
Στην συλλογή αυτή, παρουσιάζεται το αειθαλές Μ-113 (κι ένα YPR-765 ολλανδικό στην τελευταία φωτό) που αποκτήθηκαν δωρεάν από τις οικείες στρατιωτικές δυνάμεις μετά την απόσυρσή τους και επανεξοπλίστηκαν για καθήκοντα προστασίας, πρόσβασης σε δύσβατες περιοχές ή επέμβασης εναντίον ενόπλων για την προστασία του αστυνομικού προσωπικού και ομήρων πολιτών.
Η κιβωτιόσχημη σιλουέτα του Μ-113, η ύπαρξη αποθέματος ανταλλακτικών και εκπαιδευμένου (πρώην στρατιωτικού) προσωπικού για τη συντήρηση και χειρισμό του κάνουν την επιλογή πιο εύκολη από την απόκτηση ενός σύγχρονου ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος για να χρησιμοποιηθεί σε παρόμοια καθήκοντα.
Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, τα περισσότερα οχήματα ανήκουν σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, που οι διαδικασίες «πολιτικοποίησης» είναι πιο εύκολες. Μπορεί όμως να συναντήσει κανείς το «πυροσβεστικό» (ουσιαστικά όχημα διάσωσης) στην Γαλλική Άνω Κορσική ή το όχημα επέμβασης των Ιταλών Καραμπινιέρων στην Ευρώπη.
Η μετατροπή του οχήματος σε πολιτικό είναι απλούστατη και οικονομική. Απλά αφαιρούνται τα καπνογόνα και το πολυβόλο, το όχημα αποκτά πινακίδες κυκλοφορίας κι ένα διακριτό βάψιμο και… έτοιμο. Υπάρχει μία περίπτωση που ο αστυνομικός διευθυντής του Τολέντο (Οχάϊο-ΗΠΑ) αιτήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ένα κονδύλι $25,000 για να εξοπλιστεί το Μ-113 του τμήματος με νέες ελαστικές ερπύστριες της BAE Systems ώστε να μην καταστρέφεται το οδόστρωμα.
Πόσες εφαρμογές μπορείτε να σκεφτείτε;










ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/08/01/%CF%84%CE%BF%CE%BC%CF%80-%CF%83%CE%B5-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1/