Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Πριν από ακριβώς 100 χρόνια τα πρώτα άρματα μάχης πήγαν στον πόλεμο

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένα αιματηρό χάος. Ωθούμενο από την εξέλιξη των αμυντικών όπλων, όπως τα πολυβόλα, τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα και πυροβολικό, το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού μετώπου του Μεγάλου Πολέμου ήταν ένα λασπωμένο κολαστήριο ορυγμάτων, εκρήξεων και κυρίως στατικών γραμμών.
Η Μάχη του Βέρντεν, η οποία άρχισε τον Φεβρουάριο του 2016 και διήρκεσε εννιά μήνες, είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και άφησε μη εκραγέντα βλήματα γύρω από το χωρίο Βερντεν, κάποια από τα οποία είναι ακόμα εκεί έως σήμερα.
Η υφιστάμενη τεχνολογία αυτού του πολέμου προσφερόταν για τα αμυντικά αδιέξοδα. Για να αλλάξουν την ροή του πόλεμου, οι στρατιωτικοί διοικητές ήλπιζαν για μια τεχνολογία που θα μπορούσε να διέλθει τα ορύγματα, να αντέξει στα πυρά των τυφεκίων και πολυβόλων, και να προστατεύει τα προελαύνοντα πεζοπόρα στρατεύματα. Το αποτελέσματα ήταν το άρμα μάχης, το όποιο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Μάχη του Σόμ την 15η Σεπτεμβρίου 1916 – πριν από 100 χρόνια.
Μια Βρετανική εφεύρεση, τα πρώτα άρματα ήταν μεγάλα, αργά και τελείως διαφορετικά από τα οχήματα που βλέπουμε σήμερα. Θα αφήσω τον Βρετανικό Στράτο να το εξηγήσει καλύτερα:
Η πρώτη εμφάνιση των αρμάτων στο “Popular Science” έρχεται από την εκδοσή του Δεκεμβρίου 1918, στο“Γερμανικά θηρία – Άχαρα αντίγραφα των Γαλλικών αρμάτων”. Τα άρματα που χρησιμοποιούνταν από τους Γερμανούς ήταν βαριά, αργά, φτωχής σχεδίασης, και αδύναμα σε όλους τους τύπους των όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυρών τυφεκίων.
Με την έναρξη του επόμενου Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο, τα Γερμανικά άρματα μάχης ήταν πανίσχυρες, γρήγορες, θωρακισμένες και θανατηφόρες μηχανές, οι οποίες κατέστησαν δυνατό τον τύπο ταχείας επίθεσης που διαμόρφωσε όχι μόνο τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και το πως οι χώρες μετά τον πόλεμο οραματιστηκαν τους μελλοντικούς πολέμους.
Το “Popular Science” κατέγραψε την εξέλιξη των αρμάτων, που βρόντηξε πριν την αστραπή, από την αργή καινοτομία στο φονικό όπλο των ετών του μεσοπολέμου, μια επιλογή που είναι διαθέσιμη στο The Rise Of The Tank Before World War II.”
Όσο αφορά την εξέλιξη του άρματος για 100 πλήρη χρόνια, ο Βρετανικός Στρατός είναι ξανά στην ευχάριστη θέση να πει αυτή την ιστορία σ’ ένα περίπου ιστορικό χρονολόγιο και στρατιωτικό ενημερωτικό απόσπασμα βίντεο.
Δείτε παρακάτω:

ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/09/16/%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B2%CF%8E%CF%82-100-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου