Γράφτηκε από τον/την gnikitas
Η ένταξη των οχημάτων της οικογένειας Armata στο ρωσικό οπλοστάσιο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Δύσης.
Συγκεκριμένα έχει προκαλέσει την πρόθεση των δυτικών κατασκευαστών αρμάτων μάχης να επενδύσουν στην ανάπτυξη νέων εκδόσεων αφενός για την ενίσχυση των εγχώριων Ένοπλων Δυνάμεων αφετέρου για να μην απολέσουν τη δυναμική τους στον τομέα των εξαγωγών.
Η αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με τα παλαιότερα ρωσικά άρματα μάχης, τα οποία ήταν τεχνολογίας της δεκαετίας του ’80 και του ’90, τα Armata διαθέτουν προηγμένα χαρακτηριστικά κινητικότητας, προστασίας και ισχύος πυρός.
Στην πρόσφατη έκθεση Eurosatory (Ιούνιος 2016) η γερμανική Rheinmetall παρουσίασε ένα νέο πυροβόλο διαμετρήματος 130mm (L/51), το οποίο, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία είναι 10-50% ποιο αποτελεσματικό από το L/55 των 120mm, χωρίς αύξηση του βάρους (και τα δύο πυροβόλα ζυγίζουν περί του 4,5 τόνους).
Αυτό είναι αποτέλεσμα της χρήσης υλικών υψηλής τεχνολογίας και βελτιώσεις στη σχεδίασης με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η ενσωμάτωση του στα άρματα μάχης της οικογένειας Leopard-2 ή στο υπό ανάπτυξη Γάλλο-Γερμανικό άρμα μάχης MGCS, το οποίο αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία περί το 2030. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για την ανάπτυξη νέων βλημάτων.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της χρήσης υλικών υψηλής τεχνολογίας και βελτιώσεις στη σχεδίασης με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η ενσωμάτωση του στα άρματα μάχης της οικογένειας Leopard-2 ή στο υπό ανάπτυξη Γάλλο-Γερμανικό άρμα μάχης MGCS, το οποίο αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία περί το 2030. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για την ανάπτυξη νέων βλημάτων.
Ωστόσο το αυξημένο διαμέτρημα σημαίνει βαρύτερα και μεγαλύτερα πυρομαχικά. Χωρίς τη χρήση αυτόματου συστήματος γέμισης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα μείωσης της αναχορηγίας βλημάτων ανά άρμα μάχης και μείωσης του ρυθμού βολής ανά λεπτό. Σε αντιδιαστολή το T-14 διαθέτει αυτόματο σύστημα γέμισης και ρυθμό βολής 10-12 βλήματα το λεπτό.
Επιπλέον το βλήμα DM-63 έχει την ικανότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 800mm, συνεπώς η κατά 10-50% αύξηση της αποτελεσματικότητας του L/51 σημαίνει ικανότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 880-1.200mm. Συγκριτικά, το πυροβόλο 2A82-1M των 125mm μπορεί να διατρήσει θωράκιση πάχους 850-1.000mm. Ομοίως το πυροβόλο των 152mm (2A83), το οποίο δοκιμάστηκε στη δεκαετία του ’90 και του ’00 και αναμένεται να εξοπλίσει τα ρωσικά άρματα μάχης στο μέλλον μπορεί να διατρήσει 1.024mm θωράκισης.
Σε επίπεδο θωράκισης το πλήρωμα του T-14 είναι απομονωμένο από το υπόλοιπο όχημα, εντός «κάψουλας» ενισχυμένης από αντί-θερμική θωράκιση. Επικουρικά το άρμα προστατεύεται από ενεργητικό σύστημα προστασίας. Καινοτόμα είναι επίσης και η λειτουργία του πολυβόλου του πύργου, το οποίο λαμβάνει δεδομένα από ένα ραντάρ ηλεκτρονικής διάταξης (AESA) και μπορεί να προσβάλει το επερχόμενο αντί-αρματικό βλήμα ή να του αλλάξει πορεία.
Είναι σαφές ότι το T-14 είναι ένα σύγχρονο και ισχυρό άρμα μάχης, το οποίο, σύμφωνα πάντα με τους Ρώσους, αυτή τη χρονική στιγμή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο είναι εξίσου σαφές ότι το ΝΑΤΟ θα εξετάσει και θα αξιολογήσει τις τεχνικές και επιχειρησιακές δυνατότητες του νέου ρωσικού άρματος και θα προγραμματίσει την «απάντηση» του, είτε με τη μορφή της αναβάθμισης των εν υπηρεσία αρμάτων μάχης είτε με την υιοθέτηση ενός νέου προγράμματος ανάλογης φιλοσοφίας με το ακυρωθέν Future Combat Systems (FCS): Την καταστροφή του αντιπάλου με επανδρωμένα και μη-επανδρωμένα συστήματα από το έδαφος και τον αέρα και πίσω από το οπτικό πεδίο του αντιπάλου.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/diafora/ethiniki-amina/4505-analysi-to-t-14-armata-os-epixeirisiaki-proklisi-gia-to-nato
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου