Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ LEOPARD 2


Όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα προμήθειας 170 αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2HEL (ελληνική διαμόρφωση της έκδοσης Leopard-2A6) απέδωσε στην Ελλάδα και 183 Leopard-2A4. Δυστυχώς, η εγκληματική αμέλεια και ολιγωρία των υπευθύνων επέτρεψε στην Τουρκία να αποκτήσει με συνοπτικές διαδικασίες 298 Leopard-2A4 από τα γερμανικά αποθέματα, αντί να τα πάρουμε εμείς!
Η εμπλοκή των τουρκικών Leopard-2A4 στη Συρία κατέδειξε τις αδυναμίες ενός άρματος μάχης, το οποίο τέθηκε σε παραγωγή το 1985, δηλαδή πριν από 32 χρόνια. Πρώτη η Γερμανία, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αντιλήφθηκε τις αδυναμίες των Leopard-2A4, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας ανάπτυξης της έκδοσης Leopard-2A5.
Η πρώτη προσέγγιση της Γερμανίας ήταν η υιοθέτηση ενός σχετικά φτηνού προγράμματος αναβάθμισης των Leopard-2A4 στο επίπεδο Leopard-2A5 (επιπλέον εξωτερική θωράκιση και εσωτερική προστασία για το πλήρωμα, εγκατάσταση νέου συστήματος σταθεροποίησης του πυροβόλου και νέου ηλεκτρικού μηχανισμού ελέγχου του πυροβόλου, αναβάθμιση του περισκοπίου του αρχηγού πληρώματος PERI-R17 στο επίπεδο PERI-R17A2/TIM με την προσθήκη δυνατότητας θερμικής απεικόνισης και επιπλέον θωρακισμένη προστασία για τα εκτεθειμένα τμήματα του συστήματος ελέγχου πυρός EMES-15).
Το συγκεκριμένο πακέτο αναβάθμισης, το οποίο υιοθέτησαν αρκετές χώρας, έπαψε να είναι διαθέσιμο το 2005 όταν αναπτύχθηκε η έκδοση Leopard-2A6, η οποία αποτέλεσε τον «οδικό χάρτη» ανάπτυξης των νεότερων εκδόσεων Leopard-2A7/-2A7+ από το 2010 και μετά.
Οι σύγχρονες τεχνολογίες που ενσωματώνουν οι εκδόσεις Leopard-2A6/-2A7/-2A7+, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό Leopard-2A4 σε υπηρεσία ανά τον κόσμο οδήγησε τις γερμανικές εταιρίες IBD και Rheinmetall στην ανάπτυξη πακέτων εκτεταμένης αναβάθμισης των Leopard-2A4. Η IBD ανέπτυξε την έκδοση Evolution, η οποία αφορά αποκλειστικά και μόνο στην ενίσχυση της θωράκισης του άρματος μάχης (άλλωστε η IBD εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή θωρακίσεων αρμάτων μάχης).
Λίγο αργότερα, το 2007, η Rheinmetall ανάπτυξε την έκδοση Revolution, η οποία είναι μια πρόταση εκτεταμένης αναβάθμισης του Leopard-2A4. To 2012 η Rheinmetall παρουσίασε το πακέτο αναβάθμισης Evolution-2, το οποίο αφορά στις νεότερες εκδόσεις Leopard-2A5/-2A6, ενώ το 2014 η IBD παρουσίασε το πακέτο αναβάθμισης ESPACE (Enhanced Survivability Package Advanced Combat Environment), το οποίο αποτελεί εξέλιξη της έκδοσης Evolution και προσφέρει ολόπλευρη προστασία στο άρμα μάχης. Τέλος, το 2016 η Rheinmetall παρουσίασε το πακέτο αναβάθμισης MBT Advanced Technology Demonstrator, το οποίο αποτελεί εξέλιξη της έκδοσης Revolution και αναβαθμίζει τα Leopard-2A4 σε επίπεδο κοντά στο επίπεδο των Leopard-2A7+.
Στην έκδοση Evolution το κύριο συστατικό του προγράμματος αναβάθμισης είναι η υιοθέτηση της σπονδυλωτής θωράκισης AMAP (Advanced Modular Armor Protection) της IBD. Η θωράκιση AMAP έχει αναπτυχθεί σε πολλές διαφορετικές διαμορφώσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του πελάτη (AMAP-ADS, AMAP-B, AMAP-IED, AMAP-M, AMAP-SC, AMAP-R, AMAP-L).
Πρόκειται για συνθετική θωράκιση αποτελούμενη από ένα κράμα αλουμινίου-τιτανίου, χάλυβα και κεραμικών υλικών. Στο πακέτο Evolution η θωράκιση καλύπτει το εμπρός μισό τόξο και την οροφή, δηλαδή τα ποιο ευάλωτα σημεία του άρματος. Επικουρικά μπορεί να τοποθετηθεί και προστασία δαπέδου για μεγαλύτερη αντιναρκική προστασίας, καθώς και το καπνογόνο σύστημα ROSY (Rapid Obscuring System) της Rheinmetall για αυξημένη παθητική προστασία.
Μέχρι σήμερα το πακέτο Evolution έχει επιλεγεί από την Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη. Η Σιγκαπούρη αγόρασε 126 Leopard-2A4 (το 2006), εκ των οποίων 30 χρησιμοποιούνται ως πηγή άντλησης ανταλλακτικών, ενώ τα 96 έχουν αναβαθμιστεί με τη συλλογή αναβάθμισης Evolution (Leopard-2SG). Η Ινδονησία απέκτησε 103 Leopard-2A4, εκ των οποίων 63 έχουν αναβαθμίσει στο επίπεδο Leopard-2IR με την ενσωμάτωση θωράκιση AMAP-B και ορισμένες άλλες βελτιώσεις (εγκατάσταση κλιματιστικού συστήματος, αντικατάσταση του υδραυλικού συστήματος περιστροφής του πύργου με ηλεκτρικό και βελτίωση του συστήματος ελέγχου πυρός). Το ινδονησιακό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε το 2017.
Το κόστος των προγραμμάτων διαφέρει ανάλογα με την επιλογή. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές της Σιγκαπούρης και της Ινδονησίας το πακέτο Evolution κοστίζει περί τα € 700.000 ανά άρμα μάχης (ίδιο κόστος έχει και το πρόγραμμα αναβάθμισης ενός Leopard-2A4 στο επίπεδο Leopard-2A5). Τα πακέτα Revolution και ESPACE κοστίζουν περί το € 1.170.000 ανά άρμα μάχης, ενώ το πακέτο Revolution 2 κοστίζει περί το € 1.875.000 ανά άρμα μάχης (ίδιο κόστος έχει και το πακέτο αναβάθμισης ενός Leopard-2A4 στο επίπεδο Leopard-2A6).
Τέλος, το πακέτο MBT Advanced Technology Demonstrator κοστίζει περί τα € 3.750.000 ανά άρμα μάχης. Σε γενικές γραμμές τα κόστη δεν είναι απαγορευτικά αν σκεφτεί κανείς ότι ένα νέο Leopard-2A7+ κοστίζει περί τα € 9.000.000 τη στιγμή που η αναβάθμιση ενός Leopard-2A4 στο κοντινότερο δυνατό επίπεδο σε σχέση με το Leopard-2A7+ κοστίζει € 3.750.000 περίπου!
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ένα πρόγραμμα αναβάθμισης 170 Leopard-2HEL και 183 Leopard-2A4 στο επίπεδο Leopard-2A7+ θα κοστίσει περίπου € 1 δις. Φυσικά πρόκειται για μεγάλο ποσό. Ωστόσο, μια διακρατική συμφωνία με την κυβέρνηση της Γερμανίας, όπως έγινε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το πρόγραμμα αναβάθμισης των P-3 Orion, σε συνδυασμό με την επέκταση του προγράμματος για δέκα χρόνια θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αναβάθμισης της «αιχμής του δόρατος» του Όπλου των Τεθωρακισμένων και εξισορρόπησης της μελλοντικής απειλής που ακούει στο όνομα «Altay».
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/epitaktiki-anagki-eksygchronismou-ton-ellinikon-leopard-2/

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

ΝΕΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ T-90M, T-80BVM MBTS


Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είναι έτοιμο να ξεκινήσει δοκιμές στα άρματα μάχης T-80BVM και T-90M , λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της παρουσίας τους στη Συρία.
Στην αμυντική έκθεση Army-2017 που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 22 με 27 Αυγούστου, η MoD και η ερευνητική και κατασκευαστική εταιρεία Uralvagonzavod, θυγατρική της Rostec, υπέγραψαν συμβάσεις ύψους άνω των 24 δις RUB για την παράδοση T-90M MBTs και Terminator  οχήματα υποστήριξης αρμάτων όπως και νέες συμβάσεις για την αναβάθμιση των T-72, T-80BV συμπεριλαμβανομένης και μια μεγάλης αναβάθμισης και των αρμάτων T-90.
Ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων T-80BV σε T-80BVM θα ενισχύσει σημαντικά την μαχητική τους ικανότητα. Οι ρωσικοί αμυντικοί αναλυτές πιστεύουν ότι το όχημα θα λάβει το σύστημα παρακολούθησης πολλαπλών στόχων  Sosna-U με ανιχνευτή  λέιζερ, θερμικό σύστημα απεικόνισης και αυτόματο tracker. Η κατανάλωση καυσίμου του άρματος αναμένεται να μειωθεί και το κατώτερο όριο της θερμοκρασίας λειτουργίας του άρματος θα επεκταθεί στους -50 ° C.
Το βάρος μάχης του αναβαθμισμένου T-80BVM έχει αυξηθεί σε 46 τόνους. Εχει τρία μέλη πληρώματος. Έχει μήκος 7 μ. (9,55 μ. Πίσω από το στόμιο), πλάτος 3,38 μ. Και ύψος 2,21 μ. Εϊναι επανδρωμένο με ένα πυροβόλο 2Α46Μ1 των 125 χιλ. ένα ο πολυβόλο (MG) 7,62 χιλ. και ένα βαρύ NSVT 12,7 χιλ. αντιαεροπορικό MG.
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/nees-anavathmisis-gia-ta-rosika-armata-machis-t-90m-t-80bvm-mbts/

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΟΝ "ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ (VIDEO/PHOTOS)


Ενδιαφέρον για την εξαγορά απ’ τη Ρωσία του νέου τεθωρακισμένου οχήματος που ανέπτυξε με την ονομασία «BMPT 2 » ή «Εξολοθρευτής 2» έχουν επιδείξει αρκετές χώρες, σύμφωνα με ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
Μεταξύ αυτών, σύμφωνα πάντα με το Sputnik, το Ισραήλ και η Συρία στα εδάφη της οποίας δοκιμάζεται από τον περασμένο Ιούνιο.
Ακολουθούν φωτογραφίες με τις δυνατότητες του νέου τεθωρακισμένου οχήματος: 
Η Ρωσία πρωτοεμφάνισε το μοντέλο το 2013
Κύριος σκοπός του είναι να προστατεύει άλλα τεθωρακισμένα, ειδικά στις αστικές περιοχές, και σχεδιάστηκε μετά τους πολέμους στην Τσετσενία και το Αφγανιστάν όπου τα ρωσικά τανκς επλήγησαν σημαντικά απ’ τα πυραυλικά και αντιαρματικά συστήματα άμυνας
Διαθέτει εντυπωσιακή γκάμα οπλισμού που συμπεριλαμβάνει δύο πυροβόλα 2A42 των 30 mm, τέσσερις εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων 9M120 “Ataka-T” 130mm και ένα οπλοπολυβόλο PKTM των 7.62mm
Τα δύο πυροβόλα 2A42 των 30mm μπορούν να ρίξουν 800 βλήματα το λεπτό σε απόσταση έως 3,6 χλμ και οι πύραυλοι 9M120 “Ataka-T” των 130mm να διαπεράσει θωράκιση που φθάνει τα εξήντα εκατοστά.
Επίσης διαθέτει νυχτερινή όραση, λέιζερ που υπολογίζει τις αποστάσεις καθώς και ένα σύστημα λέιζερ που κατευθύνει τους πυραύλους.
Αν και ο οπλισμός του συνολικά είναι εντυπωσιακός, ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα, το οποίο μάλιστα δεν διαθέτει άλλο ανάλογο όχημα μάχης, είναι η υψηλή θέση του πύργου του.
Τόσο όσο χρειάζεται ώστε να χρησιμοποιεί τα όπλα του από θέσεις που δεν είναι τόσο εκτεθειμένες στα εχθρικά πυρά.
Το πλήρωμα έχει μειωθεί στα τρία άτομα από πέντε που απαιτούσε ο «Εξολοθρευτής 1».
Το πρώτο μοντέλο του «Εξολοθρευτή 1» είχε παρουσιαστεί στα τέλη της δεκαετίας του ’90.
Αν και ο «Εξολοθρευτής 2» είναι πιο ελαφρύς, φθηνότερος και πιο εύκολος στο χειρισμό σε σχέση με τον πρώτο, έχει όμως και ένα μειονέκτημα. Χτυπά κάθε φορά κατά ενός στόχου ενώ το προηγούμενο μοντέλο είχε τη δυνατότητα να χτυπήσει παράλληλα κατά τριών στόχων.
Στη Συρία έχει εμφανιστεί στις κάμερες μόνο ένα ετοιμοπόλεμο μοντέλο και αυτό συνήθως σε επισκέψεις του Προέδρου Άσαντ.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι προετοιμάζεται και τρίτη βερσιόν. Ήδη κυκλοφορεί το Τ-15 ή «Εξολοθρευτής 3» ως πρωτότυπο στο πλαίσιο μίας νέας γκάμας τεθωρακισμένων οχημάτων που θέλει να αναπτύξει η ρωσική αμυντική βιομηχανία.
Παρακολουθείστε κι ένα βίντεο:

ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/israil-ke-syria-theloun-na-exagorasoun-ton-exolothrefti-apo-tin-rosia-videophotos/

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Τ-90: ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ (VIDEO)


Το T-90 είναι μια τρίτη γενιά MBT που τέθηκε σε λειτουργία στον ρωσικό στρατό το 1993.Το άρμα μάχης σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το σοβιετικό καθεστώς για να αντικαταστήσει τα T-64, T-72 και T-80 της σειρά ΒΜΤ.
Το T-90As τέθηκε ξεκίνησε την επιχειρησιακή του δράση στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το 2004. Το άρμα μάχης διαθέτει νέο κινητήρα και νέο σχεδιασμό στον πύργο του ενώ είναι εξοπλισμένο με το θερμικό σύστημα ESSA. Το ρωσικό άρμα μάχης είναι επίσης εξοπλισμένο με θωράκιση τρίτης γενεάς, σχεδιασμένη ειδικά για να μπορεί να αντέξει σε πυρά των 120 mm που χρησιμοποιούνται από τα Abrams M1A1 και Leopard 2 MBTs.

ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/t-90-epidixi-ischyos-apo-ton-rosiko-strato-video/

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ρωσία αναβαθμίζει τον στόλο αρμάτων μάχης T-80

Το γραφείο τύπου του «εργοστασίου κατασκευής μεταφορικών μηχανημάτων Ομσκ» ανακοίνωσε ότι η βιομηχανία «Ουραλβαγκονζαβόντ», θυγατρική της ρωσικής κρατικής βιομηχανίας, υψηλής τεχνολογίας, «Rostec», υπέγραψε σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο άμυνας για την ανακατασκευή και αναβάθμιση των κύριων αρμάτων μάχης T-80. Το «εργοστάσιο κατασκευής μεταφορικών μηχανημάτων Ομσκ» (Ομσκτράνσμας) ειναι θυγατρική της «Ουραλβαγκονζαβόντ». Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ομσκτράνσμας, Ιγκόρ Λομπόφ, έχει υπογραφεί μια μακροχρόνια σύμβαση.





“Το συμβόλαιο για την ανακατασκευή και αναβάθμιση των αρμάτων T-80 είναι ένα γεγονός ορόσημο για το εργοστάσιο μας, το οποίο θα μας επιτρέψει να συσσωρεύσουμε στις εγκαταστάσεις κατασκευής της Ομσκτράνσμας επιπλέον παραγγελίες και να βελτιώσουμε την οικονομική κατάσταση του εργοστασίου”, είπε ο Λομπόφ.
Η Ομσκτράνσμας ξεκίνησε την παραγωγή του κύριου άρματος μάχης T-80 στη δεκαετία του 1970. Η αναβάθμιση του θα ενισχύσει τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.
Ειδικοί που απάντησαν στις ερωτήσεις της ειδησεογραφικής υπηρεσίας της περιφέρειας Ομσκ υπέθεσαν ότι κατά τη διάρκεια της αναβάθμισης, το άρμα θα εφοδιαστεί με το σκοπευτικό πολλαπλών καναλιών Sosna-U με αποστασιόμετρο λέιζερ, σύστημα θερμικής απεικόνισης και αυτόματο εντοπισμό στόχων.
Εκτός αυτού, η κατανάλωση καυσίμου του οχήματος θα μειωθεί σημαντικά. Νωρίτερα, το άρμα με τον αεριοστρόβιλο κινητήρα κατανάλωνε περισσότερα από 7,5 λίτρα ανά χιλιόμετρο σε ορισμένες επιχειρησιακές συνθήκες.
Το άρμα θα προσαρμοστεί επίσης για επιχειρήσεις σε βόρειες περιοχές. Οι σχεδιαστές έχουν επιφορτιστεί με την λειτουργία του σε θερμοκρασίες κάτω των -50οC.
Το κύριο άρμα μάχης T-80U έχει βάρος 46,5 τόνων, μεγίστη ταχύτητα επί δρόμου 70 χλμ/ωρα, μεγίστη ταχύτητα σε δυσπρόσιτα εδάφη 40-45 χλμ/ωρα και αυτονομία καυσίμου 500 χιλιόμετρα και το πλήρωμα τους ανέρχεται στα τρία άτομα. Το άρμα κινείται από τον αεροστρόβιλο κινητήρα GTD-1250 τριών αξόνων των 1250 ίππων.
Το άρμα είναι οπλισμένο με το σταθεροποιημένο σε δυο άξονες λειόκαννο πυροβόλο 2A46M-1 των 125 χιλιοστών με αυτόματη γέμιση και ρυθμό βολής 6-8 βλημάτων ανά λεπτό, ένα συζυγές πολυβόλο PKT των 7,62 χιλ., και ενα αντιαεροπορικό πολυβόλο Utyos των 12,7 χιλ. Έχει φόρτο 45 βλημάτων των 125 χιλ.
Το άρμα διαθέτει συνδυασμό πολλαπλών στρώσεων και εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης και προστατεύεται από όπλα μαζικής καταστροφής.
Απόδοση/Μετάφραση απο το TASS.ru για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2017/09/09/%CE%B7-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD/