Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Toυρκικό άρμα μάχης Leopard 2 A4 λάφυρο του ISIS


Τουρκικό άρμα μάχης Leopard 2 A4 φέρεται να έχει καταληφθεί από μαχητές του ISIS στα πλαίσια της τουρκικής επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη στη Συρία.

Την είδηση μετέδωσε πρώτο το http://defence-blog.com/ αναφέροντας πως το τουρκικό άρμα καταλήφθηκε σε μάχες έξω από την πόλη Αλ Μπαμπ της Συρίας. Ακόμα, δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο οι μαχητές του ISIS κατέλαβαν το τουρκικό άρμα. Χθες, οι τουρκικές απώλειες ανήλθαν σε 14 νεκρούς και 33 τραυματίες. Οι απώλειες για το ISIS ανέρχονται σε 138 νεκρούς. 

Στην Αλ Μπαμπ χθες, η τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε 48 αεροπορικές επιδρομές στοχεύοντας αμυντικές θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, οπλοστάσια, οχήματα και σταθμούς διοικήσεως.

Νεότερη πληροφόρηση αναφέρει πως τελικώς οι Τούρκοι έχουν απωλέσει δύο άρματα μάχης Leopard 2 A4 και ένα ΤΟΜΑ ACV-15. 

Περισσότερα εδώ: http://defencenews.gr/amina/4956-epikoinoniaki-panolethria-gia-ton-tourkiko-strato
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/amina/tourkia/4954-toyrkiko-arma-maxis-leopard-2-a4-lafyro-tou-isis

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Η Ουκρανία παρουσίασε το εκσυγχρονισμένο BMP-1UMD

Η Ουκρανική κρατική εταιρεία Ουκρομπορονπρόμ παρουσίασε μια νέα εκσυγχρονισμένη έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) Σοβιετικής κατασκευής BMP-1 με την ονομασία BMP-1UMD “Μουσλουβετς” (Κυνηγός). Το όχημα έχει δεχθεί ένα νέο συγκρότημα ισχύος και ένα νέο πύργο. Το BMP-1UMD αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2016 κατά την αμυντική έκθεση “Arms and Security” στο Κίεβο, στην Ουκρανία.
Το νέο BMP-1UMD κινείται από έναν τετράχρονο, εξακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα Deutz TCD2013 L64V με ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου που αναπτύσσει 330 ίππους με την πιθανότητα να αυξηθεί η ισχύς στους 390 ίππους . Η προηγούμενη έκδοση του Σοβιετικής κατασκευής ΤΟΜΑ BMP-1 διέθετε τον εξακύλινδρο τετράχρονο πετρελαιοκινητήρα μοντέλο UTD-20 που απέδιδε 300 ίππους.
Κοντινή λήψη του μη επανδρωμένου πύργου “Stilet” τοποθετημένου πάνω στο BMP-1UMD.
Το BMP-1UHM “Κυνηγός” είναι εξοπλισμένο με τον μη επανδρωμένο πύργο “Stilet” ο οποίος είναι οπλισμένος με ενα αυτόματο πυροβόλο ZTM-2 (2A42) των 30 χιλιοστών, έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων AGS-17 των 30 χιλ., ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλ., και δύο εκτοξευτές για τον αντιαρματικό πύραυλο “Barrier” τοποθετημένους στη δεξιά πλευρά του πύργου.
Το BMP-1UMD είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός σχεδιασμένο απο την ουκρανική βιομηχανία “Εργοστάσιο Τεθωρακισμένων Ζιτομιρ”. Το σύστημα αυτό μπορεί αυτόματα να εντοπίσει και παρακολουθήσει στόχους παρέχοντας το πλεονέκτημα της χρήσης του οχήματος ως μια αυτόνομη τηλεχειριζόμενη μονάδα.
Το εξωτερικό σχέδιο του BMP-1UMD είναι σε μεγάλο βαθμό όμοιο με το αρχικό BMP-2 με τον οδηγό να κάθεται στο εμπρόσθιο μέρος του οχήματος στην αριστερή πλευρά και τον αρχηγό να βρίσκεται πίσω από τον οδηγό. Ο μη επανδρωμένος πύργος “Stilet” είναι τοποθετημένος στο κέντρο του σκάφους. Το διαμέρισμα προσωπικού είναι πίσω μέρος του σκάφους το οποίο μπορεί να μεταφέρει 8 πεζικάριους.
Κάθε πλευρά του BMP-1UMD είναι εξοπλισμένη με προσθαφαιρούμενη θωράκιση για αυξημένη προστασία του διαμερίσματος προσωπικού καθώς διατηρεί τις αρχικές θυρίδες βολής του αρχικού, Σοβιετικής κατασκευής, BMP-2.
Το νέο BMP-1UMD δοκιμάστηκε πρόσφατα στην Ουκρανία και οι έλεγχοι περιλάμβαναν τις δοκιμαστικές βολές σε ψυχρές κλιματολογικές συνθήκες.
Βίντεο: Δοκιμή του BMP-1 με τον κινητήρα της Deutz, TCD2013 L64V.

ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/12/21/%CE%B7-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83/

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΗΠΑ: Παρουσίαση του πρώτου AMPV, του αντικαταστάτη του M-113

Κατά τη διάρκεια τελετής στις εγκαταστάσεις της BAE Systems, στην Υόρκη της Πενσιλβανία, η βιομηχανία παρουσίασε στον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) το πρώτο πρωτότυπο του Τεθωρακισμένου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων (AMPV). Το AMPV προσφέρει στον Στρατό αυξημένη κινητικότητα, επιβίωση, προστασία και επιχειρησιακή υπεροχή.
“Τα πρωτότυπα οχήματα AMPV είναι το αποτέλεσμα της ιδιαίτερα συνεργατικής σχέσης ανάμεσα στον Στράτο και τη βιομηχανική ομάδα μας”, είπε ο Μπιτς Ντέη, ο διευθυντής προγράμματος του AMPV στα Οχήματα Μάχης της BAE Systems. “Μέσω αυτής της σχέσης, μπορέσαμε να σχεδιάσουμε ένα όχημα που παρέχει μια σύγχρονη, δυνατή λύση που πληροί τις ανάγκες του σημερινού στρατιώτη και της μελλοντικής δύναμης”.
Το AMPV είναι ένα υπερσύγχρονο, εξαιρετικά ευέλικτο όχημα που περιλαμβάνει πέντε εκδόσεις και έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει την -εποχής πολέμου Βιετνάμ- οικογένεια οχημάτων M-113. Είναι μια ώριμη, προσιτή λύση που αξιοποιεί τα δοκιμασμένες σχεδιάσεις του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης Bradley και Αυτοκινούμενου Οβιδοβόλου M109A7. Πληροί της απαιτήσεις θωράκισης και κινητικότητας παντού εδάφους που επιτρέπουν το AMPV να ελιχθεί μαζί με την υπόλοιπη Ομάδα Μάχης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ABCT).
Μεγιστοποιώντας τα κοινά χαρακτηριστικά με την ABCT μειώνονται οι κίνδυνοι ανάπτυξης και προσφέρεται σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων στο Στρατό.
Τον Δεκέμβριο του 2014, η BAE Systems ανέλαβε σύμβαση αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Στρατό των ΗΠΑ για τις φάσεις μηχανικής και κατασκευαστικής ανάπτυξης (EMD) και αρχικής παραγωγής χαμηλού ρυθμού (LRIP) του προγράμματος AMPV. Η αρχική ανάθεση των 383 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο της φάσης EMD, ειναι για την ανάπτυξη και παραγωγή 29 οχημάτων όλων των εκδόσεων: γενικής χρήσης, διοίκησης αποστολής, ολμοφόρο, ασθενοφόρο και ιατρική περίθαλψη.
Αυτή η τελετή πραγματοποιήθηκε για να τιμηθεί η παρουσίαση της πρώτης έκδοσης γενικής χρήσης. Οι παραδόσεις των πρωτότυπων οχημάτων θα συνεχιστούν μέσα στο 2017, και οι αναπτυξιακές δοκιμές θα συνεχιστούν μέσα στο 2018.

ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/12/16/%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%85-ampv-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1/

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 70 χρόνια Ιππικού–ΤΘ: “Μπουμ” σε 5 τουρκικά άρματα

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυση του Όπλου Ιππικού – Τεθωρακισμένων ήταν η απονομή από τον Αρχηγό του ΓΕΣ αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, αναμνηστικών μεταλλίων συμμετοχής σε επιχειρήσεις στην Κύπρο το 1974 και για την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του Όπλου, στα μέλη του πληρώματος του κυριευθέντος τουρκικού άρματος Μ47, που πολέμησε νικηφόρα με αρχηγό πληρώματος τον τότε Έφεδρο Λοχία (ΤΘ) Κωνσταντίνο Δρόσο.
Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 1974, άνδρες του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού (286 Μ/Κ ΤΠ) στην Κύπρο, κατέλαβαν ένα τουρκικό άρμα Μ47 (και ένα Μ113) και αιχμαλώτισαν τους άνδρες των.
Στη συνέχεια το άρμα Μ47 επισκευάστηκε και επανδρώθηκε από τους παρακάτω άνδρες της 21ης Επιλαρχίας Αναγνώρισης (ΕΑΝ):
α. Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) Δρόσος Κων/νος, ως Αρχηγός.
β. Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) Κριθάρης Ανδρέας, ως Γεμιστής.
γ. Έφεδρος Δεκανέας (ΤΘ) Τούντας Νικόλαος, ως Οδηγός.
δ. Στρατιώτης (ΤΘ) Αποστόλου Ανδρέας, ως Συνοδηγός (Ελληνοκύπριος). Δυστυχώς ο κ. Αποστόλου δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην τελετή.
ε. Στρατιώτης (ΤΘ) Κουδουνάς Ανδρέας, ως Πυροβολητής (Ελληνοκύπριος).
Στις 15 Αυγούστου 1974, στην περιοχή της Σκυλλούρας, το εν λόγω πλήρωμα, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι το άρμα τους εξακολουθούσε να φέρει τα τουρκικά διακριτικά, εισήλθε χωρίς να γίνει αντιληπτό εντός του σχηματισμού Ίλης εχθρικών αρμάτων και κατέστρεψε πέντε εξ’ αυτών.
Μετά από δίωρη περίπου μάχη, απεμπλάκησαν και κατάφεραν να επιστρέψουν στην Επιλαρχία τους (21 ΕΑΝ), μαζί με το άρμα ανέπαφο. Στη μάχη της Σκυλλούρας, κατάφεραν να προκαλέσουν σημαντική καθυστέρηση στην Τουρκική προέλαση, και έδωσαν την ευκαιρία στις ελληνοκυπριακές δυνάμεις καθώς και σε αμάχους, να υποχωρήσουν προς τον ελεύθερο τομέα και να μην εγκλωβιστούν.
Οι πέντε άνδρες, μέλη της οικογενείας του Όπλου Ιππικού – Τεθωρακισμένων, όχι μόνο επέδειξαν στον μέγιστο βαθμό γενναιότητα, ευρηματικότητα, και αποφασιστικότητα και μάλιστα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αλλά απέκτησαν και το επίζηλο προνόμιο να είναι το μοναδικό ελληνικό πλήρωμα άρματος που συμμετείχε σε αρματομαχία με εχθρικά άρματα επιφέροντας στον εχθρό σοβαρές απώλειες.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο βιβλίο του Ιωάννη Σ. Μαμουνιδάκη με τίτλο «Τα Τεθωρακισμένα στην Κύπρο, εξέλιξη και δράση» (εκδόσεις Δούρειος Ίππος), περιέχεται η συνταρακτική μαρτυρία του Έφεδρου Λοχία, Κωνσταντίνου Δρόσου και του Έφεδρου Λοχία, Κωσταντίνου Κριθάρη.
Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) Δρόσος Κωνσταντίνος. Στον κ. Δρόσο ο Αρχηγός ΓΕΣ απένειμε και ένα πλαστικό μοντέλο άρματος μάχης M47 με μία υπερμεγέθη ελληνική σημαία που οι πέντε άνδρες του πληρώματος, στρατεύσιμοι που υπηρετούσαν τη θητεία τους, τίμησαν με το παραπάνω.
Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) Δρόσος Κωνσταντίνος. Στον κ. Δρόσο ο Αρχηγός ΓΕΣ απένειμε και ένα πλαστικό μοντέλο άρματος μάχης M47 με μία υπερμεγέθη ελληνική σημαία που οι πέντε άνδρες του πληρώματος, στρατεύσιμοι που υπηρετούσαν τη θητεία τους, τίμησαν με το παραπάνω.
Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) Κριθάρης Ανδρέας, που στο καταληφθέν άρμα ανέλαβε τα καθήκοντα του γεμιστή
Στρατιώτης (ΤΘ) Κουδουνάς Ανδρέας, ως Πυροβολητής (Ελληνοκύπριος). Κάθε φορά που προσέβαλε τουρκικό άρμα ο κ. Κουδουνάς φώναζε «εφάγαμεν το»!

Έφεδρος Δεκανέας (ΤΘ) Τούντας Νικόλαος, που στο καταληφθέν άρμα ανέλαβε τα καθήκοντα του οδηγού

ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/11/30/%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1-70-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%B8-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BC/

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ρωσία:Έναρξη νέας γραμμής παραγωγής για τα πυροβόλα των αρμάτων Τ-90MS και Τ-14 Armata

Το Uralvagonzavod ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά και βιομηχανικά συγκροτήματα στη Ρωσία, και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αρμάτων μάχης στον κόσμο, θα ξεκινήσει μια αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής για την παραγωγή νεότερων πυροβόλων υψηλής ακρίβειας για τα T-14 Armata, Τ-90MS,όσο και για τον ελαφρύ καταστροφέα αρμάτων2S25 Sprut-SDM, σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia.

Ειδικότερα,η γραμμή παραγωγής θα ενσωματωθεί με τη μοναδική επιχείρηση στην Ρωσία που παράγει Πυροβόλα για άρματα μάχης, το Yekaterinburg Plant 19. Η τροποποιημένη γραμμή θα παράγει την νέα σειρά πυροβόλων 2A46M-5 για τα T-72B3, T-90MS και Sprut-SDM και το νέο πυροβόλο 2A82-1M για το Τ-14 Armata.Η παράδοση των πρώτων πυροβόλων για το Ρωσικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προγραμματιστεί για το 2017.Η ακρίβεια των όπλων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 15-20%, ενώ η σκέδαση των πυροβολισμών κατά τη διάρκεια της βολής από τη θέση και την κίνηση θα μειωθεί κατά 1,7 φορές. Τα νέασυστήματα πυροβόλων ανεπίσημα ονομάζονται «ελεύθερος σκοπευτής» λόγω της υψηλής ακρίβειας τους, που δεν θα βρίσκεται μακριά από μικρά πυροβόλα όπλα.

Εκπρόσωπος του συγκροτήματος Uralvagonzavod δήλωσε ότι η προετοιμασία για την εγκατάσταση του υλικού και ο γενικότερος εκσυγχρονισμός της γραμμής παραγωγής είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η παραγωγή,κοπή και συγκόλληση εξαρτημάτων θα γίνεται με μηχανές πλάσματος και λέιζερ,ενώ η όλη διαδικασία και τα τελικά check-outs θα ελέγχονται από ένα ψηφιακό πολυλειτουργικό κέντρο.

Ρώσοι ειδικοί αναλυτές θεωρούν ότι το πυροβόλο 2A46M-5 του Τ-90MS υπερβαίνει όχι μόνο την προηγούμενη γενιά των πυροβόλων 2A46M,αλλά και όλα τα πυροβόλα 120 χιλιοστών που παράγονται από την εταιρεία Rheinmetall AG στις περιοχές της ακρίβειας και της δύναμης πυρός.

Το εντελώς νέο πυροβόλο 2A82-1M για την T-14 Armata υποτίθεται ότι είναι το πιο ισχυρό όπλο για άρμα μάχης που θα εισέλθει σε παραγωγή και θα έχει πολλά κοινά στοιχεία με την σειρά 2A46M.Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Izvestia, θα έχει υπέρτερα χαρακτηριστικά όπως μεγαλύτερο ρυθμό βολής, ταχύτητα, και διάρκεια ζωής της κάννης.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/diafora/138-diethnis-amyntiki-viomixania/4783-rosia-enarksi-neas-grammis-paragogis-gia-ta-pyrovola-ton-armaton-t-90ms-kai-t-14-armata

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Εκδήλωση για τη Συμπλήρωση 70 Ετών του Όπλου του ΙΠΠΙΚΟΥ - ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, στην έδρα του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (Στρατόπεδο «ΕΠΙΛΑΡΧΟΥ ΜΕΛΙΔΗ» στον Αυλώνα Αττικής), πραγματοποιήθηκε λιτή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυση του Όπλου του Ιππικού – Τεθωρακισμένων.










ΠΗΓΗ
http://www.army.gr/default.php?pname=Article&art_id=92712&cat_id=14&la=1

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Πρός αναβάθμιση τα ρωσικά T-80BV

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας (ΥΕΘΑ) σχεδιάζει να αναβαθμίσει και να επαναφέρει σε λειτουργία μεγάλο αριθμό αρμάτων T-80BV.
"Προς το παρόν, η πρώτες ενέργειες για να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός των πρώτων ΜΒΤ T-80BV βρίσκονται στο τελικό στάδιο», λένε οι πηγές."Σύμφωνα με το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από την Omsktransmash και το Ειδικό Γραφείο Σχεδιασμού Μεταφορών, η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων T-80BV της Ρωσίας θα ξεκινήσει το 2017. Οι εργασίες θα γίνουν στις εγκαταστάσεις της Omsktransmash », ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου άμυνας, προσθέτοντας ότι ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των αρμάτων που θα εκσυγχρονιστούν, ενώ οι όροι του προγράμματος θα καθοριστούν από τον στρατό.
Τα αναβαθμισμένα T-80BV θα διαθέτουν το σύστημα ελέγχου πυρός Sosna-U που χρησιμοποιείται και από την T-72B3 και Τ-90, μία εκσυγχρονισμένη γεννήτρια και νέα μίζα, και τέλος προηγμένες πλάκες θωράκισης. Τα τροποποιημένα T-80BV θα είναι κατάλληλα για τις κλιματολογικές συνθήκες της Αρκτικής, της Άπω Ανατολής και της Σιβηρίας, αναφέρουν οι πηγές. Η πηγή πρόσθεσε ότι, «Τα άρματα Τ-80BV έπαιξαν (σ.σ. παλαιότερα) σημαντικό ρόλο για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Το πρόγραμμα αναβάθμισης των περίπου 3.000 T-80ΜΒΤ προγραμματιζόταν απο το 2002. Ωστόσο, δεν τέθηκε σε εφαρμογή.»
Η Ρωσία χρησιμοποιεί σήμερα έναν μεγάλο αριθμό αρμάτων Τ-80U, που υπολογίζεται περίπου στα 550, παρόλο που προορίζονται για παροπλισμό μέχρι το 2020. Ωστόσο παραμένουν ένα σημαντικό μέρος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων και στελεχώνουν πολλές απο τις σημαντικές μονάδες τεθωρακισμένων της.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/diafora/138-diethnis-amyntiki-viomixania/4731-pros-anavathmisi-ta-rosika-t-80bv

Εκπαίδευση στη Σχολή Τεθωρακισμένων


Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης στη Σχολή Τεθωρακισμένων, από 7 έως 9 Νοεμβρίου 2016, οι Ανθυπίλαρχοι και οι Μόνιμοι Λοχίες Τάξεως 2016, εκτέλεσαν Βολές Αρμάτων στο Πεδίο Βολής του ΚΕΤΘ.






ΠΗΓΗ
http://www.army.gr/default.php?pname=Article&art_id=92682&cat_id=14&la=1

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Έγγραφο πληροφοριών του Βρετανικού Στρατού ονομάζει το Armata ως “το πιο επαναστατικό άρμα μάχης

“Ως ένα πλήρες πακέτο, το Armata αξίζει σίγουρα τον χαρακτηρισμό του πιο επαναστατικού άρματος της γενιάς του”, αναφέρει η έκθεση πληροφοριών του Βρετανικού Στρατού.
Το νέο άρμα μάχης T-14 Armata αντιπροσωπεύει “την πιο ριζική αλλαγή στην σχεδίαση των αρμάτων του τελευταίου μισού του αιώνα”, ανέφερε μια έκθεση στρατιωτικών πληροφοριών του Βρετανικού Στρατού που διέρρευσε και αποκτήθηκε από την εφημερίδα “Sunday Telegraph” του Λονδίνου.
Χωρίς υπερβολή, το Armata αποτελεί την πιο αποτελεσματική ριζική αλλαγή στην σχεδίαση των αρμάτων μάχης κατά το τελευταίο μισό του αιώνα”, γραφεί ο συντάκτης του εγγράφου, τον οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως ανώτερο αξιωματικό πληροφοριών του Βρετανικού Στρατού.
Ένα δείγμα T-14 Armata πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνιση κατά την στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου 2015 στην Μόσχα και η εμφάνιση του ώθησε την υπηρεσία πληροφοριών να παρέχει την εν λόγω έκθεση.
Το έγγραφο περιγράφει τα T-14 ως πρωτοπόρα χάρις στον επαναστατικό μη επανδρωμένο πύργο που καθιστά το πλήρωμα λιγότερο ευάλωτο στα εχθρικά πυρά.
Επιπλέον, το “Armata” διαθέτει πυροβόλο με μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα από ό,τι τα πλησιέστερα Δυτικά ανάλογα του και πιθανόν να εξοπλιστεί με ένα εξελιγμένο πυραυλικό σύστημα, όπως επίσης και σύστημα ραντάρ που αυτή τη στιγμή είναι εγκατεστημένο στα εκσυγχρονισμένα ρωσικά μαχητικά.
“Για πρώτη φορά, ένας πλήρως αυτοματοποιημένος, ψηφιακός, μη επανδρωμένος πύργος ενσωματώθηκε σε ένα άρμα μάχης”, παραθέτει η “Sunday Telegraph” στο δημοσίευμα. “Και για πρώτη φορά το πλήρωμα άρματος είναι χωμένο μέσα σε μια θωρακισμένη κάψουλα στο μπροστινό μέρος του σκάφους”.
“Ως ένα ολοκληρωμένο πακέτο, το Armata αξίζει σίγουρα τον χαρακτηρισμό του πιο επαναστατικού άρματος μάχης της γενιάς του”, αναφέρει η έκθεση.
Η εφημερίδα επικαλείται επίσης τον Ταξίαρχο Μπεν Μπαρι, έναν αναλυτή των χερσαίων επιχειρήσεων στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, «ο οποίος είπε ότι δύο χαρακτηριστικά του Armata θα απειλήσουν τις NATOϊκές δυνάμεις».
“Πρώτο, είναι το πρώτο άρμα που σχεδιάστηκε με μη επανδρωμένο πύργο”, είπε. “Αυτό θα βελτιώσει ενδεχομένως την επιβίωση του πληρώματος”.
“Ο πύργος φαίνεται να έχει επίσης την δυνατότητα ώστε στο μέλλον να δεχθεί ένα μεγαλύτερου διαμετρήματος πυροβόλο έως 150 χιλιοστά”, δήλωσε ο Μπάρι. “Αν τοποθετηθεί, θα υπερτερεί έναντι των όπλων και θωρακίσεων των υφιστάμενων NATOϊκών αρμάτων μάχης”.
“Δεύτερον, φαίνεται να είναι το πρώτο άρμα μάχης που σχεδιάστηκε απο την αρχή με σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS), για την αναχαίτιση εισερχόμενων καθοδηγούμενων αντιαρματικών πυραύλων και φορητών αντιαρματικών όπλων”, είπε.
“Έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά την ισχύ πυρός του NATOϊκού πεζικού”, δήλωσε ο Μπάρι. “Φυσικά υπάρχουν λίγα Armata ακόμα, και δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα εισέλθουν σε υπηρεσία. Αλλά αν το κάνουν, θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των ρωσικών τεθωρακισμένων”.
Απόδοση/Μετάφραση από το TASS.ru για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/11/08/%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83/

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Επιπλέον Ρωσικά άρματα Τ-90 για την Ινδία

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά δέκα νέα συντάγματα τεθωρακισμένων αναμένεται να εξοπλίσει η Ινδία με Ρωσικά άρματα μάχης Τ-90 τα οποία σχεδιάζει να προμηθευτεί ο στρατός της χώρας.

Συγκεκριμένα η χώρα αναμένεται να προμηθευτεί 464 κύρια άρματα μάχης τύπου T-90 τα οποία θα κατασκευαστούν στην Ινδία με άδεια από τη ρωσική κατασκευάστρια εταιρία στα πλαίσια της στρατιγικής ‘’make in India’’.

Τα νέα άρματα θα διαθέτουν προηγμένα Ρωσικά θερμικά σε μια κίνηση που σκοπό έχει να καλύψει τις ελειψεις της χώρας σε άρματα μάχης με δυνατότητα να επιχειρούν τη νύχτα καθώς από τα 4.000 περίπου άρματα μάχης που διαθέτει σήμερα η χώρα ελάχιστα έχουν αυτή τη δυνατότητα καθώς ταλανίζονται από μια σειρά προβλημάτων τόσο στα θερικά τους περισκόπια όσο και σε άλλα Ινδικής προέλευσης υποσυστήματα τους.

Ο στόλος των νέων αρμάτων του τύπου αναμένεται να αναπτυχθεί στα σύνορα με το Πακιστάν, από την περιοχή Γκουτζαράτ, μέχρι τη συνοριογραμμή στην περιοχή Τζαμού – Κασμίρ.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/diafora/138-diethnis-amyntiki-viomixania/4651-epipleon-rosika-armata-t-90-gia-tin-india

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΑΛΥΣΗ: Το T-14 Armata ως επιχειρησιακή πρόκληση για το ΝΑΤΟ

Η ένταξη των οχημάτων της οικογένειας Armata στο ρωσικό οπλοστάσιο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Δύσης.

Συγκεκριμένα έχει προκαλέσει την πρόθεση των δυτικών κατασκευαστών αρμάτων μάχης να επενδύσουν στην ανάπτυξη νέων εκδόσεων αφενός για την ενίσχυση των εγχώριων Ένοπλων Δυνάμεων αφετέρου για να μην απολέσουν τη δυναμική τους στον τομέα των εξαγωγών.


Η αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με τα παλαιότερα ρωσικά άρματα μάχης, τα οποία ήταν τεχνολογίας της δεκαετίας του ’80 και του ’90, τα Armata διαθέτουν προηγμένα χαρακτηριστικά κινητικότητας, προστασίας και ισχύος πυρός.

Στην πρόσφατη έκθεση Eurosatory (Ιούνιος 2016) η γερμανική Rheinmetall παρουσίασε ένα νέο πυροβόλο διαμετρήματος 130mm (L/51), το οποίο, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία είναι 10-50% ποιο αποτελεσματικό από το L/55 των 120mm, χωρίς αύξηση του βάρους (και τα δύο πυροβόλα ζυγίζουν περί του 4,5 τόνους).
Αυτό είναι αποτέλεσμα της χρήσης υλικών υψηλής τεχνολογίας και βελτιώσεις στη σχεδίασης με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η ενσωμάτωση του στα άρματα μάχης της οικογένειας Leopard-2 ή στο υπό ανάπτυξη Γάλλο-Γερμανικό άρμα μάχης MGCS, το οποίο αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία περί το 2030. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για την ανάπτυξη νέων βλημάτων.

Ωστόσο το αυξημένο διαμέτρημα σημαίνει βαρύτερα και μεγαλύτερα πυρομαχικά. Χωρίς τη χρήση αυτόματου συστήματος γέμισης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα μείωσης της αναχορηγίας βλημάτων ανά άρμα μάχης και μείωσης του ρυθμού βολής ανά λεπτό. Σε αντιδιαστολή το T-14 διαθέτει αυτόματο σύστημα γέμισης και ρυθμό βολής 10-12 βλήματα το λεπτό.

Επιπλέον το βλήμα DM-63 έχει την ικανότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 800mm, συνεπώς η κατά 10-50% αύξηση της αποτελεσματικότητας του L/51 σημαίνει ικανότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 880-1.200mm. Συγκριτικά, το πυροβόλο 2A82-1M των 125mm μπορεί να διατρήσει θωράκιση πάχους 850-1.000mm. Ομοίως το πυροβόλο των 152mm (2A83), το οποίο δοκιμάστηκε στη δεκαετία του ’90 και του ’00 και αναμένεται να εξοπλίσει τα ρωσικά άρματα μάχης στο μέλλον μπορεί να διατρήσει 1.024mm θωράκισης.

Σε επίπεδο θωράκισης το πλήρωμα του T-14 είναι απομονωμένο από το υπόλοιπο όχημα, εντός «κάψουλας» ενισχυμένης από αντί-θερμική θωράκιση. Επικουρικά το άρμα προστατεύεται από ενεργητικό σύστημα προστασίας. Καινοτόμα είναι επίσης και η λειτουργία του πολυβόλου του πύργου, το οποίο λαμβάνει δεδομένα από ένα ραντάρ ηλεκτρονικής διάταξης (AESA) και μπορεί να προσβάλει το επερχόμενο αντί-αρματικό βλήμα ή να του αλλάξει πορεία.

Είναι σαφές ότι το T-14 είναι ένα σύγχρονο και ισχυρό άρμα μάχης, το οποίο, σύμφωνα πάντα με τους Ρώσους, αυτή τη χρονική στιγμή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο είναι εξίσου σαφές ότι το ΝΑΤΟ θα εξετάσει και θα αξιολογήσει τις τεχνικές και επιχειρησιακές δυνατότητες του νέου ρωσικού άρματος και θα προγραμματίσει την «απάντηση» του, είτε με τη μορφή της αναβάθμισης των εν υπηρεσία αρμάτων μάχης είτε με την υιοθέτηση ενός νέου προγράμματος ανάλογης φιλοσοφίας με το ακυρωθέν Future Combat Systems (FCS): Την καταστροφή του αντιπάλου με επανδρωμένα και μη-επανδρωμένα συστήματα από το έδαφος και τον αέρα και πίσω από το οπτικό πεδίο του αντιπάλου.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/diafora/ethiniki-amina/4505-analysi-to-t-14-armata-os-epixeirisiaki-proklisi-gia-to-nato

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Η άφιξη των T-80 στην Κύπρο και η παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 1996 – Ένας αρματιστής θυμάται

Το 1996 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Ίμια, δολοφονία Εθνοφρουρού στην ΓΚΠ, δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμού.
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως το 1996 το ηθικό του λαού ήταν στο ναδίρ.
Επαρχία Λευκωσίας. Χωριό Μαθιάτης. 29 Σεπτεμβρίου 1996. Συνεχείς επιφυλακές. Τα άρματα (Τ-80) αναμένονταν από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Συνεχείς αναβολές. Οι Τούρκοι είχαν απειλήσει πως θα βύθιζαν το πλοίο που τα μετέφερε. Η αν όχι αυτό, θα τα χτυπούσαν στην μεταφορά.
Εκείνο το βράδυ η εσπευσμένη είσοδος στη μονάδα είχε βάση..Ήρθαν..Είναι στο λιμάνι της Λεμεσού.
Εξοπλιστήκαμε με κάτι G3 του γειτονικού τάγματος πεζικού. Πήραμε και πυρομαχικά. Φορτωθήκαμε στα «Στάγιερ».
Κατεύθυνση Λεμεσός. Φτάσαμε μετά από δυο ώρες περίπου. Στο λιμάνι επικρατούσαν πολεμικές συνθήκες. Καταδρομείς ακροβολισμένοι παντού. Βατραχάνθρωποι πέριξ του τεράστιου αρματαγωγού- φορτηγού (ποτέ δεν κατάλαβα τι ακριβώς ήταν αυτό το «πράγμα») έκαναν συνεχώς βουτιές. ΚΥΠατζήδες πολλοί.Land-Rover εξοπλισμένα με πολυβόλα και Α/Τ περιπολούσαν.
Παραταγμένοι αρματοφορείς, και..νταλίκες μεταφοράς αυτοκινήτων (οι αρματοφορείς περιορισμένοι σε αριθμό τότε). Γύρω στις 1 το πρωί ακούστηκε ο βρυχηθμός του πρώτου άρματος. Παράξενος θόρυβος. Δεν θύμιζε σε τίποτε τον θόρυβο που είχα συνηθίσει για άρμα. Θύμιζε κάτι σαν θόρυβο ελικοπτέρου, αεροπλάνου, η κάτι τέτοιο.
Το άρμα βγαίνει από το καράβι όχι οριζόντια αλλά..κάθετα, από κάτω. Σαν πρώτη εντύπωση χαμηλό.
Πολύ χαμηλό. Μόνο το τεράστιο πυροβόλο ξεχώριζε ιδιαίτερα. Πλησίασα προς το καράβι.
Ήταν πράγματι τεράστιο. Μετέφερε 26 άρματα για την Εθνική Φρουρά, με τα παρελκόμενα και τα πυρομαχικά τους, Στο βάθος διακρίνονταν κάτι τεράστια κοντέινερ.
Πύραυλοι για χώρα της Ασίας, τόνοι πυρομαχικών, και άλλα άρματα για μια άλλη επίσης Ασιατική χώρα.
Μας απομάκρυναν από εκεί. Τα άρματα φορτώνονται σε νταλίκες και αρματοφορείς. Από τις 4-5 το πρωί αρχίζει η μεταφορά στην μονάδα.
Είμαι συνοδηγός σε μια νταλίκα. Τα μάτια μου κλείνουν. Ο πολίτης οδηγός κάτι μου πιάνει κουβέντα στο δρόμο σε «σκληρή» Κυπριακή διάλεκτο. Καταλαβαίνω ελάχιστα. Στον ατομικό ασύρματο ακούω για ύποπτες κινήσεις σε ύψωμα κοντά στο δρόμο μας, μόλις στρίψουμε στους παράπλευρους δρόμους προς την μονάδα. Συνελήφθησαν τελικά κάτι Τουρκοκύπριοι με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές.
Τους παρέλαβε η Αστυνομία και η Κυπριακή ΚΥΠ.
Η τύχη τους δεν έγινε ποτέ γνωστή στη συνέχεια. Ξημερώνει. 30 Σεπτεμβρίου. Σιγά-σιγά φτάνουν τα άρματα στη μονάδα. Έχει πάει 7 το πρωί. Εντολή του μακαρίτη Κληρίδη να παρελάσουν αύριο – 1η Οκτωβρίου-, τουλάχιστον έξι άρματα. Λογικός αριθμός. Προλαβαίνουμε να το κάνουμε. Έξι ήταν και οι οδηγοί που είχαν εκπαιδευτεί στη Ρωσία. Πλήθος «επίσημων» και κρατικών αξιωματούχων πλημμυρίζει τον όρχο. Καμαρώνουν, φωτογραφίζονται, και σχολιάζουν. Δεν μας αφήνουν να κάνουμε την δουλειά μας. Ο Υποστράτηγος Λόττας, βετεράνος του 74, και «μαύρος» στο πνεύμα, αρχίζει και τα «παίρνει».
Οι διαταγές αλλάζουν. 8 άρματα να παρελάσουν, 10 μετά από λίγο, 12 στο τέλος. Οι Ρώσοι σύμβουλοι διαμαρτύρονται. «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Θα έχουμε ατυχήματα και θα εκτεθούμε». Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, ο μακαρίτης Ν. Βορβολάκος, αδιαφορεί. «Θα το κάνουμε τους λέει». «Είστε τρελοί του απαντούν». «Πες τους (απευθυνόμενος στην διερμηνέα) ότι δεν είμαστε τρελοί, αλλά Έλληνες« ανταπαντά εκείνος.
Διώχνει με ψιλό- μπινελίκια τον κάθε παρατρεχάμενο και «επίσημο», και εμείς κοιτάμε τον όγκο της δουλειάς. Πρέπει να αλλαχτούν ερπύστριες από 12 άρματα. Τα Ρώσικα άρματα δεν είχαν «τακούνια» στις ερπύστριες. Πρέπει να περαστούν άλλες με «τακούνια», που υπάρχουν σε «ρολό» από μέρες στον όρχο. Πρέπει να περαστούν οι πλαϊνές ποδιές και θωρακίσεις. Υπάρχουν σε παλέτες. Αριθμημένες για κάθε άρμα ξεχωριστά. Πρέπει να περαστούν φτερά, να καθαρισθεί ο οπλισμός, να τοποθετηθεί, να τοποθετηθούν πυρομαχικά, και να μάθουμε να τα…οδηγούμε. Αυτά είναι τα βασικά καθήκοντα. Υπάρχουν δεκάδες κουτιά με παρελκόμενα, σνόρκελ, εργαλεία και ότι φαντάζεται κανείς.
Όλες οι επιγραφές και οδηγίες στα κιβώτια και παντού, είναι στα Ρώσικα. Ακόμη και οι βίδες βιδώνουν ανάποδα. Αρχίζει η δουλειά. Περίπου στις 10 το πρωί. Την ώρα δηλαδή που η ζέστη στην Κύπρο αρχίζει να «κοκκινίζει». Αϋπνία, πείνα, και κούραση δεν μας απασχολούν. Πεισμώσαμε. Την είδαμε στραβά όλοι.
Ο οδηγός του Υποστράτηγου φέρνει σε κάποια στιγμή καφέ και κρύο νερό στον Υποστράτηγο στον Αρχηγό κλπ. Ο Λόττας εκείνη την ώρα έσπρωχνε ένα ρολό ερπύστριας. Τα παίρνει άσχημα. Πετά το νερό και τον καφέ, και βρίζει άσχημα τον στρατιώτη, του υπόσχεται δε, και μια δυσμενή μετάθεση στα ‘Κόκκινα». Ο φουκαράς εξαφανίστηκε. Για μας τους Ελλαδίτες το πρόβλημα είναι..ο συντονισμός με τους Ελληνοκυπρίους συναδέλφους. ‘Μάτσα» είναι η βαριοπούλα. «λιβέρι» ο λοστός, και πάει λέγοντας. Η ανάγκη να βγει η δουλειά λύνει αυτά τα προβλήματα «ενδοσυνεννόησης». Όλοι και όλοι είμαστε περίπου 30-35 άτομα, για να βγει η δουλειά.
Μεσημέρι. Μάθημα μηχανοδήγησης και..πύργου. Συμμετέχουν όσοι έχουν υπηρετήσει στα ΤΘ στην θητεία τους. Είμαι ένας από αυτούς. Μετά το ταχύρυθμο -διάρκειας 2 ωρών- «μάθημα», καταλήγω αρχηγός. Οδηγό θα έχω ένα νεαρό Ανθυπίλαρχο. Πυροβολητή δεν θα έχω.
Επιστροφή στη δουλειά. Οι ώρες προχωρούν. Έχει πάει αργά το βράδυ. Διάλειμμα επιτέλους. Ένα σάντουϊτς, και λίγο καφές.
Η κούραση και η αϋπνία αρχίζουν να κάνουν έντονη την παρουσία τους. Κουράγιο. Σε λίγες ώρες τελειώνουμε. Έχει πάει τρεις το πρωί. Τελειώσαμε. Κατεβαίνουμε στους θαλάμους να δοκιμάσουμε τις φόρμες αρματιστή. Δεν είναι Ρώσικες φυσικά. Είναι ότι περίσσεψε από άλλες μονάδες, κυρίως τωνCascavel. Ταιριάζουν για όσους έχουν ύψος 1,60. Δεν υπάρχει κανείς στο ύψος αυτό. Όλοι είμαστε ψηλότεροι και χοντρότεροι. Τις φοράμε με τα χίλια ζόρια. Θυμίζουμε τον Βέγγο με τη φόρμα να είναι περίπου στο ύψος της κνήμης. Οι φόρμες είναι σαν κολάν μπαλέτου. Τα αρχ#$ια του καθενός από εμάς φαίνονται σαν περίγραμμα.
Το 2ο σοκ είναι οι κάσκες. Πάνω στον πανικό βρήκαμε τις κάσκες..ισχυρού ψύχους. Τσόχα εξωτερικά, γούνα εσωτερικά. Επειδή είναι ξημερώματα, έχει λίγο δροσιά, και δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει το τι θα περάσουμε μόλις αρχίζει πάλι η ζέστη. «Κοιμόμαστε» για 1-2 ώρες. Κατά τις 7 το πρωί ξεκινάμε για Λευκωσία. Ο ξεχωριστός θόρυβος του άρματος, ξυπνάει την πόλη.Όλα τα βλέμματα πάνω μας. Ελληνικά και Τούρκικα.
Παρκάρουμε. Ο ήλιος αρχίζει να καίει. Από το άρμα που να κατέβεις με αυτή την εμφάνιση. Το τραγούδι του Διονυσίου «Του κόσμου ο περίγελος» ακούγεται από μια καντίνα. Γελάω αλλά κάθε σκέψη να κατέβω από το άρμα απομακρύνεται.
Η ώρα κυλάει αργά μέχρι να αρχίσουμε. Μισή ώρα πριν την έναρξη «κινητήρες εμπρός» και οι κάσκες να προσαρμοστούν.. Ο ιδρώτας ποτάμι. Αρκετοί ζαλίζονται, αλλά σφίγγουν τα δόντια. Οι «απέναντι» μας κοιτούν. Ξεκινάμε. Ο κόσμος μας αποθεώνει. Παίρνουμε κουράγιο και δίνουμε κουράγιο. Απέναντι μας η σημαία στον Πενταδάκτυλο. Πορώνομαι. Χαιρετάω με όση επισημότητα και «ψαρωτικά» μπορώ τους επισήμους. Το ίδιο κάνουν όλα τα παιδιά. Περηφάνια.
Οι Τούρκοι είπαν πως τα πληρώματα «ήταν Ρώσικα» γιατί αποκλείεται να προλάβαινε η Εθνική Φρουρά να εκπαιδεύσει σε μια μέρα τόσα πληρώματα. Μας είδαν και ξανθούληδες εμάς τους Ελλάδίτες.. Αν ήξεραν…Επιστροφή στη μονάδα. Παρατάσσουμε τα άρματα στον όρχο. Τα σκεπάζουμε. Έχει πάει αργά το μεσημέρι της 1ης Οκτωβρίου. Από την επόμενη μέρα δουλειά πάλι. Σε μια εβδομάδα «Νικηφόρος»…
Οι γραμμές αυτές αφιερώνονται σε όλα εκείνα τα παιδιά που έδωσαν κουράγιο στον Κυπριακό Ελληνισμό εκείνες τις ημέρες του 1996.
Η φωτογραφία είναι από εκείνη την ημέρα..
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/10/01/%CE%B7-%CE%AC%CF%86%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-t-80-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7-2/

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Πριν από ακριβώς 100 χρόνια τα πρώτα άρματα μάχης πήγαν στον πόλεμο

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένα αιματηρό χάος. Ωθούμενο από την εξέλιξη των αμυντικών όπλων, όπως τα πολυβόλα, τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα και πυροβολικό, το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού μετώπου του Μεγάλου Πολέμου ήταν ένα λασπωμένο κολαστήριο ορυγμάτων, εκρήξεων και κυρίως στατικών γραμμών.
Η Μάχη του Βέρντεν, η οποία άρχισε τον Φεβρουάριο του 2016 και διήρκεσε εννιά μήνες, είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και άφησε μη εκραγέντα βλήματα γύρω από το χωρίο Βερντεν, κάποια από τα οποία είναι ακόμα εκεί έως σήμερα.
Η υφιστάμενη τεχνολογία αυτού του πολέμου προσφερόταν για τα αμυντικά αδιέξοδα. Για να αλλάξουν την ροή του πόλεμου, οι στρατιωτικοί διοικητές ήλπιζαν για μια τεχνολογία που θα μπορούσε να διέλθει τα ορύγματα, να αντέξει στα πυρά των τυφεκίων και πολυβόλων, και να προστατεύει τα προελαύνοντα πεζοπόρα στρατεύματα. Το αποτελέσματα ήταν το άρμα μάχης, το όποιο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Μάχη του Σόμ την 15η Σεπτεμβρίου 1916 – πριν από 100 χρόνια.
Μια Βρετανική εφεύρεση, τα πρώτα άρματα ήταν μεγάλα, αργά και τελείως διαφορετικά από τα οχήματα που βλέπουμε σήμερα. Θα αφήσω τον Βρετανικό Στράτο να το εξηγήσει καλύτερα:
Η πρώτη εμφάνιση των αρμάτων στο “Popular Science” έρχεται από την εκδοσή του Δεκεμβρίου 1918, στο“Γερμανικά θηρία – Άχαρα αντίγραφα των Γαλλικών αρμάτων”. Τα άρματα που χρησιμοποιούνταν από τους Γερμανούς ήταν βαριά, αργά, φτωχής σχεδίασης, και αδύναμα σε όλους τους τύπους των όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυρών τυφεκίων.
Με την έναρξη του επόμενου Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο, τα Γερμανικά άρματα μάχης ήταν πανίσχυρες, γρήγορες, θωρακισμένες και θανατηφόρες μηχανές, οι οποίες κατέστησαν δυνατό τον τύπο ταχείας επίθεσης που διαμόρφωσε όχι μόνο τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και το πως οι χώρες μετά τον πόλεμο οραματιστηκαν τους μελλοντικούς πολέμους.
Το “Popular Science” κατέγραψε την εξέλιξη των αρμάτων, που βρόντηξε πριν την αστραπή, από την αργή καινοτομία στο φονικό όπλο των ετών του μεσοπολέμου, μια επιλογή που είναι διαθέσιμη στο The Rise Of The Tank Before World War II.”
Όσο αφορά την εξέλιξη του άρματος για 100 πλήρη χρόνια, ο Βρετανικός Στρατός είναι ξανά στην ευχάριστη θέση να πει αυτή την ιστορία σ’ ένα περίπου ιστορικό χρονολόγιο και στρατιωτικό ενημερωτικό απόσπασμα βίντεο.
Δείτε παρακάτω:

ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/09/16/%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B2%CF%8E%CF%82-100-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1/